Scrie...

SANATATE

Importanta consultului oftalmologic la copil

Share

A crescut numarul consultatiilor oftalmologice pentru copii. Parintii sunt atentionati de catre educatori, invatatori si profesori ca au observat la copilul lor ca nu vede bine la distanta sau ca se apropie prea mult de caiet. De asemenea, ochii pot fi rosii, durerosi sau copilul poate acuza dureri de cap.

Controlul oftalmologic va evidentia cel mai frecvent o eroare de refractie de tipul miopie, hipermetropie sau astigmatism. Mult mai grav este atunci cand copilul prezinta o diferenta mare de refractie intre cei doi ochi, care va determina scaderea vederii la ochiul cu dioptrie mai mare, fenomen numit ambliopie sau cunoscut popular ca „ochi lenes”.

Termenul de ambliopie este cunoscut inca din antichitate. A fost folosit prima data de Plenck in 1788 pentru a defini scaderea importanta a vederii. Din punct de vedere etimologic, provine din cuvintele grecesti amblyos = greoi, tocit (echivalentul englezesc fiind dullness) si ops = vedere. Aceasta definitie poate fi completata cu multe alte definitii, iar PEDIG (The Pediatric Eye Disease Investigator Group) defineste ambliopia ca o „scadere unilaterala sau bilaterala a acuitatii vizuale atat la copii, tineri, cat si la adultii tineri”.

Scaderea acuitatii vizuale la copil reprezinta o piedica majora in educatia si viitorul acestuia, dar in acelasi timp si in dezvoltarea normala a unei societati. in copilarie, vederea asigura circa 80% din procesul de invatare si de aceea depistarea afectiunilor oftalmologice care determina scaderea vederii este esentiala. Un copil din 20 de prescolari prezinta o tulburare de vedere.

Atunci cand exista o ambliopie unilaterala, cauzele cele mai frecvente vor fi strabismul (deviatia ochilor) sau anizometropiile (refractie cu diferente mari intre ochi). O diferenta de 1,5 dioptrii intre cei doi ochi intr-o hipermetropie poate determina ambliopie. O diferenta de 0,75 – 1 dioptrii in astigmatism va determina, de asemenea, ambliopie. Daca exista o ambliopie bilaterala cauzele cele mai frecvente vor fi nistagmusul sau ametropiile (miopia, hipermetropia sau astigmatismul) necorectate.

Cu cat depistam bolile oculare mai precoce, cu atat succesul terapeutic va fi mai mare. O examinare simpla oftalmologica poate elimina peste 50% din persoanele cu vedere scazuta. De aceea, studiul epidemiologiei tulburarilor de vedere in randul copiilor are o importanta deosebita pentru sensibilizarea autoritatilor sanitare cu privire la sanatatea publica din punct de vedere oftalmologic, in scopul implementarii unui program national de prevenire a ambliopiei.

Este cunoscut rolul benefic al screeningului vizual la copil ca metoda de identificare a ambliopiei. Legislatia tarilor puternic dezvoltate economic prevede recomandarea de a se testa prin screening vizual toti copiii de varsta prescolara. De altfel, Societatea Europeana de Oftalmopediatrie (EUPOS) si Organizatia Mondiala a Sanatatii au stabilit strict momentele controlului oftalmologic. Astfel, nou-nascutului i se verifica obligator, inca din maternitate, rosul pupilar, iar copiii cu risc (prematuri, cu istoric de glaucom congenital familiar, de diabet, de retinoblastom) sunt examinati de oftalmolog inca din primele zile de viata. La copiii cu varste intre 6 luni si un an se recomanda practicarea de rutina a examenului rosului pupilar de catre medicul de familie (pediatru). Screeningul vizual va fi efectuat obligatoriu la toti copiii intre 3 ani si 3½ ani de catre medicul de familie, optometrist, personal instruit sau oftalmolog. Toti copiii de varsta scolara vor fi examinati de oftalmolog si se vor cerceta totodata si „defectele de acomodare educationala” care pot fi determinate de boli oculare.

Unele tari au introdus controlul oftalmologic obligatoriu la copil, la varste pana maxim de 3 ani, parintii fiind cointeresati prin acordarea unor bonificatii materiale. Daca s-ar depista deficientele vizuale precoce, cheltuielile necesare tratamentelor ulterioare (interventii multiple, dezambliopizarea etc) ar fi reduse. Calitatea vietii pacientilor cu ambliopie este redusa: copiii vor avea rezultate scolare reduse si pot sa apara modificari comportamentale sau sociale.

In concluzie, copilul poate fi examinat pentru prima data din punct de vedere oftalmologic, si uneori este chiar este strict necesar, fie imediat dupa nastere, fie pana la varsta de 1 – 3 ani, iar obligativitatea consultului oftalmologic inainte de inceperea scolii ar creste randamentul scolar.

Conf. Dr. Camelia-Margareta Bogdanici

Medic primar oftalmolog

Spitalul clinic de urgenta „Sf. Spiridon” Iasi

 

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *