Iedera se folosește frecvent în tratamentul anticelulitic, deoarece are proprietăți curative antiseptice și antiiritante, ajutând la eliminarea apei din țesuturi.
Se pun comprese călduțe, înmuiate în decoct, pe zonele afectate, timp de 3-4 ore. Compresele se schimbă după 30 de minute.
Pentru prepararea decoctului, se pun într-un vas emailat 400 g de plantă la 2 l de apă clocotită și se lasă să fiarbă 30 de minute, la foc mic.
Se îndepărtează vasul de pe foc și se lasă încă o jumătate de oră. Tratamentul este eficient dacă se aplică de 2-3 ori/săptămână.
Iedera se mai poate folosi și sub formă de tinctură (400 g plantă macerată 12 ore în 200 ml alcool).
Tratamentul anticelulitic constă în aplicarea pe zonele afectate a unor comprese călduțe înmuiate într-un amestec din 10 ml tinctură și 250 ml apă.
Remediu universal, mușețelul poate fi folosit și în cazul celulitei. Planta are proprietăți antiinflamatorii, curative, de activare a circulației sanguine și ajută la eliminarea toxinelor din epidermă.
În urma aplicării unui tratament cu mușețel, pielea devine mai fermă și netedă, iar celulita dispare.
Se prepară o tinctură de mușețel din 40 g flori macerate, timp de 6-8 ore, în 4 linguri de alcool.
Se împarte maceratul în două părți egale. O parte se depozitează într-o sticluță închisă la culoare, iar în cealaltă se adaugă 100 ml ulei de măsline.
Preparatul se fierbe la baie de abur timp de 2-3 ore, apoi se filtrează prin presare și se depozitează într-o sticlă de culoare închisă.
Zonele afectate de celulită se masează cu ulei de mușețel amestecat cu tinctură (20 ml tinctură la 60 ml ulei de mușețel), timp de 15-20 de minute, în fiecare seară.
Citește și Despre utilizarea uleiurilor esențiale