LOADING

Scrie...

Un ten curat ca lacrima

Share

Culoarea pielii depinde de starea tuturor straturilor componente, de cantitatea de melanina (pigmentul care ii da culoare tegumentului) secretata, de grosimea epidermului, dar si de rasa si de climat.

Pigmentarea pielii poate devia atat in directia intensificarii (hiperpigmentare), cat si a micsorarii (hipopigmentare) sintezei de melanina.

Din grupul hiperpigmentarilor mentionam efelidele (pistruii), cloasmele si melasma, in timp ce din al doilea grup, al hipopigmentarilor, amintim vitiligo si albinismul.

Pistruii (efelidele) sunt pete mici, rotunde de culoare bruna sau mai deschisa, de marimea unei gamalii de ac, ajungand chiar cat un bob de mazare. Se intalnesc in special la persoanele blonde sau roscate.

Razele solare favorizeaza aparitia sau accentuarea lor, in special primavara si vara.

Pentru prevenirea sau atenuarea lor se recomanda aplicarea de creme sau lotiuni ce contin substante protectoare si compusi ce albesc fata.

Cloasma – pete pigmentare sub forma unor placi, deseori confluente avand contur neregulat. Apar mai ales la femei insarcinate, de unde si denumirea de “masca gravidica”. Mai pot aparea in cazul unor afectiuni cum ar fi: metrita, salpingita, dismenoreea, anemia, boli endocrine, tulburari ale functiilor digestive, hepatice, etc.

Melasma se manifesta asemanator cloasmei doar ca aici apare predispozitia genetica, ce induce aparitia lor de obicei in urma unei expuneri necontrolate la soare.

Tratamentul consta in primul rand in depistarea cauzelor care au determinat aparitia lor si in cazul afectiunilor interne, vindecarea acestora.

Tratamentul local consta in blocarea sintezei de melanina prin folosirea cremelor si lotiunilor cu SPF nu mai mic de 30 de la jumatatea lunii februarie pana in octombrie, inclusiv. In compozitia cremelor trebuie sa intre obligatoriu oxid de zinc, dioxid de titan, oxizi de fier, salicilati, etc.

Persoanele care acuza dereglari de pigmentare trebuie sa ia cu precautie contraceptive, tetracicline, barbiturice, sulfenilamine, uleiuri eterice (ulei de citrice, ulei de bergamota).

Tratamentul la cabinetul dermato-cosmetic, efectuat doar de persoane specializate, consta in:

1. Peelinguri chimice superficiale cu AHA ce duc la exfoliere si depigmentare locala, dar care nu blocheaza sinteza melaninei, ceea ce duce la reaparitia petelor, fiind astfel insuficiente practic.

2. Folosirea substantelor ce blocheaza sinteza melaninei, cum ar fi acid ascorbic, acid coic, n-acetilcisteina.

Combinarea ambelor metode ne permite sa obtinem tratamente de succes, de lunga durata. Rezultatul definitiv depinde foarte mult de pacient, de instruirea acestuia si de efectuarea procedurilor recomandate de medic. Se recomanda vizita la un specialist, in scop preventiv, cel putin o data pe an.

Dr. Habasescu Ina

insansrl@yahoo.com

Tag:
Articolul anterior

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *