Pentru persoanele care se preocupă de sănătatea şi aspectul tenului lor, apariţia punctelor negre este o situaţie neplăcută, dar care poate fi rezolvată eficient, fără prea mari bătăi de cap.
O problemă dermatologică nu foarte gravă, dar inestetică, o reprezintă apariţia punctelor negre, situaţie cu care se confruntă în egală măsură şi adolescenşii, şi persoanele mature, bărbaţi sau femei.
Din fericire, cosmeticienii şi medicii dermatologi ştiu foarte bine cum să rezolve o astfel de situaţie, însă munca lor şi tratamentul indicat în acest caz trebuie susţinute şi de unele mici eforturi depuse de pacienţii interesaţi.
Este vorba de câteva trucuri şi sfaturi care vă vor ajuta să veniţi de hac punctelor negre.
După cum probabil ştiţi, celulele epidermei se reînnoiesc periodic şi, uneori, se produce mai mult sebum decât ar trebui. Acesta este şi motivul pentru care apar punctele negre: porii se îmbâcsesc din cauza excesului de sebum.
Nu este un motiv de îngrijorare, de punctele negre se scapă uşor, însă după aceea va trebui să acţionaţi preventiv, pentru a vă ajuta tenul să se menţină sănătos.
Exfolierea tenului este esenţială, o operaţiune care trebuie efectuată cel puţin o dată sau de două ori pe săptămână, în funcţie de gravitatea problemei.
Este recomandat să folosiţi un produs de gomaj foarte delicat, pentru a nu agresa tenul şi a nu „obliga” pielea să recurgă la mecanismele de apărare, care pot face mai mult rău decât bine.
Hidratarea pielii nu trebuie nici ea neglijată. Probabil vă imaginaţi că loţiunile şi cremele hidratante îmbâcsesc porii.
Ei bine, nu e chiar aşa. Secretul este să folosiţi o cremă adaptată tipului dumneavoastră de ten, cel mai probabil mixt sau gras, pentru că doar acestea se confruntă cu problema apariţiei punctelor negre.
Loţiunile sau gelurile care conţin acid salicilic elimină excesul de sebum şi curăţă în profunzime pielea care, fiind astfel împrospătată, îşi menţine hidratarea pentru mai mult timp.
Este foarte important să aveţi grijă de tenul dumneavoastră, supunându-l în fiecare zi unor tratamente delicate de răsfăţ. Începeţi ritualul de înfrumuseţare cu demachierea şi continuaţi cu exfolierea.
Într-un bol puneţi apă fierbinte, în care puteţi adăuga salvie sau cimbru, şi expuneţi-vă faţa la aburi, acoperindu-vă capul cu un prosop. Căldura degajată vă dilată porii şi astfel veţi putea elimina punctele negre cu uşurinţă, fără a traumatiza pielea.
Pentru operaţiunea de extracţie, puteţi folosi un instrument special, despre care puteţi afla mai multe de la o cosmeticiană, sau, mai simplu, puteţi elimina punctele negre apăsând pielea cu degetele acoperite de şerveţele de hârtie.
Dezinfectaţi imediat locul cu o dischetă demachiantă îmbibată într-o soluţie noncomedogenică şi finalizaţi ritualul aplicând pe faţă o mască hidratantă şi calmantă.
Mască pentru eliminarea punctelor negre
Dacă sunteţi adepta reţetelor de frumuseţe „din bătrâni”, vă puteţi prepara acasă o mască eficientă: bateţi spumă un albuş de ou şi adăugaţi o lingură de miere lichidă (încălzită câteva secunde în cuptorul cu microunde).
Aplicaţi amestecul pe faţă şi lăsaţi masca să acţioneze timp de o jumătate de oră, apoi clătiţi cu apă călduţă.
Citește și Uleiul de cătină încetineşte îmbătrânirea