Bine v-am regăsit dragi prietene EFEMINA! Pentru acest număr al revistei am ales un subiect foarte controversat. Aşa cum spune şi titlul, s-a creat o adevărată isterie in jurul acestor parabeni. Dar să facem puţină lumină pe acest subiect! De unde a pornit totul?
La sfârşitul anilor 90, cercetătorii au descoperit urme de parabeni în probele unui ţesut mamar canceros.
Mass-media a preluat informaţia şi au apărut articole în presă, precum şi numeroase emisiuni TV, precum că parabenii utilizaţi în produsele cosmetice, mai ales în produsele antiperspirante, ar putea cauza cancer de sân.
Nu este de mirare isteria ce a urmat în jurul acestor parabeni. Ca urmare, numeroase companii cosmetice au fost nevoite să modifice formulele produselor şi să înlocuiască parabenii cu alţi conservanţi.
Este bine să ştiţi că produsele a căror etichetă conţin precizarea „parabens free”, nu sunt decât o strategie de marketing, deoarece ele conţin conservanţi, bineînţeles, alţii decât parabenii.
Eticheta spune „fără parabeni”, nu spune „fără conservanţi”. Din punctul meu de vedere, şi este o opinie pur personală, înlocuirea parabenilor cu alţi conservanţi, mai puţin cunoscuţi şi testaţi, ar putea pune consumatorul la un risc destul de mare.
Şi acum să argumentez cele menţionate: Parabenii au fost utilizaţi pe scară largă de peste 5o de ani şi au fost cercetaţi temeinic; sunt utilizaţi în concentraţii extrem de mici.
Parabenii sunt un grup de conservanţi cu spectru larg, ceea ce înseamnă ca ucid o mare varietate de germeni. Sunt folosiţi pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor dăunătoare dintr-un produs cosmetic, odată ce acesta a fost deschis.
Nu-i aşa că multe dintre voi păstraţi în baie (mediu umed!) unele produse cosmetice? Apa este baza tuturor formelor de viaţă, inclusiv bacterii, ciuperci şi mucegaiuri.
Realitatea este că orice produs cosmetic are nevoie să fie conservat. Atenţie: produsele care nu sunt în mod corespunzător conservate pot deveni un risc pentru sănătate.
Şi chiar dacă nu vă ţineţi produsele cosmetice în baie, unde este umezeală, acestea au totuşi, în compoziţia lor, apă. Parabenii sunt stabili şi solubili în apă.
Parabenii sunt non-iritanţi (cele mai bune produse indicate tenului sensibil şi alergic conţin parabeni, ca şi conservanţi). Parabenii au o toxicitate redusă.
Astăzi, conform ultimelor studii, oamenii de ştiinţă afirmă că nu există în mod clar o legătură între parabeni şi cancerul de sân. Însă „bomba” aruncată cu ani în urmă asupra parabenilor are ecou şi acum.
Parabenii sunt derivaţi din acidul benzoic. Dar ştiaţi ca acidul benzoic este un produs chimic frecvent întâlnit în plante? Ok, cred ca aţi prins ideea.
Luaţi acest articol ca pe o provocare, studiaţi şi documentaţi-vă asupra acestui subiect, căci, în fond, o faceţi pentru siguranţa dvs! Nu vreau să cădeţi în tot felul de capcane, cumpărând produse care v-ar putea face rău.
Pentru că, pe seama isteriei create cu ani în urmă asupra parabenilor, profită unii producători care folosesc conservanţi testaţi pe piaţă de prea puţin timp.
Ioana Bîrzan – Beauty Manager „Escape Beauty Studio”
Iași, Strada Armeană, nr. 13, bl G6, parter
Telefon : 0232 214 344
ioanaviva@yahoo.com