Scrie...

FRUMUSETE

Factorii care cauzează căderea părului

Share

Pe măsură ce creşte, firul de păr depune în sacul folicular celule care vor constitui baza de creştere a unui nou fir. În mod normal, creşterea firelor noi compensează căderea celor vechi, însă se poate întâmpla ca firele de păr căzute să nu fie înlocuite.

Calviţia este rezultatul inevitabil al dezechilibrului dintre căderea şi înlocuirea firelor de păr. Este un proces natural, care are loc odată cu trecerea timpului în toate părţile corpului, dar este mai vizibil la pielea capului. Totuşi, trebuie făcută diferenţa între calviţia feminină şi cea masculină. De asemenea, cauzele diferă.

Căderea părului la femei nu se compară cu cea de la bărbaţi. Calviţia în formă de coroană, frecventă la bărbaţi, nu le afectează pe femei. La acestea, căderea părului se agravează progresiv şi, în cele din urmă, încetează. Atunci, pielea capului este vizibilă dar nu este total lipsită de păr. Chimicalele din şampoane şi alte produse pentru păr, proasta circulaţie a sângelui în pielea capului, medicamentele, poluarea, alimentaţia dezechilibrată şi stresul pot provoca degenerarea şi moartea sacului folicular atât la bărbat, cât şi la femeie.

În cazul femeilor, folosirea abuzivă de produse chimice sau coafurile traumatizante determină, în majoritatea cazurilor, calviţia. Încreţirea părului este o altă tehnică brutală. Produsele destinate „permanentelor” sau oxidării părului acţioneaza ca epilatoare dacă sunt folosite în exces. Anumite produse chimice, pe lângă faptul că sunt un posibil pericol pentru păr, sunt şi nocive pentru organism. Culorile pe bază de derivaţi ai gudronului din majoritatea vopselelor de păr sunt periculoase, putând provoca inflamaţii sau alergii. Folosirea îndelungată a vopselelor pe bază de plumb sau argint poate provoca efecte dezastruoase. Acestea sunt absorbite lent de organism, unde se acumulează şi pot declanşa simptome ca vedere slabă, crampe, convulsii, paralizii.

Calviţia masculină se mai numeşte şi alopecie. În majoritatea cazurilor, ea apare datorită tendinţei masculine la calviţie. Părul începe să se rărească la tâmple, apoi linia părului se retrage din ce în ce mai mult, lăsând creştetul capului dezgolit.

Alte cauze sunt bătrâneţea, ereditatea, hormonii. În tinereţe, membrana fină a pielii capului este moale şi elastică. Ea rămâne aşa la femei, dar hormonul masculin, responsabil pentru caracteristicile sexuale secundare la bărbat, ca schimbarea vocii, apariţia bărbii şi a părului pe corp, provoacă şi o îngroşare a membranei pielii capului. Acest fapt îngreunează circulaţia sanguină. Sacii foliculari devin fragili, se atrofiază şi apare calviţia. În general, tendinţa masculină la calviţie este ireversibilă.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *