Culoarea pielii depinde de starea tuturor straturilor componente, de cantitatea de melanină (pigmentul care îi dă culoare tegumentului) secretată, de grosimea epidermului, dar şi de rasă şi de climat.
Pigmentarea pielii poate devia atât în direcţia intensificării (hiperpigmentare), cât şi a micşorării (hipopigmentare) sintezei de melanină.
Din grupul hiperpigmentărilor menţionăm efelidele (pistruii), cloasmele şi melasma, în timp ce din al doilea grup, al hipopigmentărilor, amintim vitiligo şi albinismul.
Tratamentul acestora constă în primul rând în depistarea cauzelor care au determinat apariţia lor şi, în cazul afecţiunilor interne, vindecarea acestora.
Tratamentul local constă în blocarea sintezei de melanină prin folosirea cremelor şi loţiunilor cu SPF nu mai mic de 30 de la jumătatea lunii februarie până în octombrie, inclusiv.
În compoziţia cremelor trebuie să intre obligatoriu oxid de zinc, dioxid de titan, oxizi de fier, salicilaţi etc.
Persoanele care acuză dereglări de pigmentare trebuie să ia cu precauţie contraceptive, tetracicline, barbiturice, sulfenilamine, uleiuri eterice (ulei de citrice, ulei de bergamotă).
Tratamentul la cabinetul dermato-cosmetic, efectuat doar de persoane specializate, constă în:
1. Peelinguri chimice superficiale cu AHA ce duc la exfoliere şi depigmentare locală, dar care nu blochează sinteza melaninei, ceea ce duce la reapariţia petelor, fiind astfel insuficiente practic.
2. Folosirea substanţelor ce blochează sinteza melaninei, cum ar fi acid ascorbic, acid coic, n-acetilcisteina.
Extrem de utilizată în acest sens este mezoterapia, un procedeu nechirurgical prin care se introduc în structurile profunde ale tegumentelor diverse substanţe homeopatice, clasice şi vitamine, ducând la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi limfatice.
3. IPL- lumina intens pulsată ţinteşte melanina din aceste leziuni şi o distruge cu ajutorul căldurii.
Îndepărtarea petelor maronii cu IPL reprezintă o modalitate rapidă, sigură şi confortabilă pentru a îndepărta petele maronii cauzate de soare sau de sarcină de pe faţă, piept, braţe şi mâini, fără utilizarea gelurilor sau anestezicelor locale.
Urmele lăsate de soare vor dispărea după unul sau două tratamente, lăsând pielea curată şi tânără.
Combinarea acestor metode ne permite să obţinem tratamente de succes, de lungă durată.
Rezultatul definitiv depinde foarte mult de pacient, de instruirea acestuia şi de efectuarea procedurilor recomandate de medic.
Se recomandă vizita la un specialist, în scop preventiv, cel puţin o dată pe an.
Dr. Hăbăsescu Ina
insansrl@yahoo.com