Culoarea pielii depinde de starea tuturor straturilor componente, de cantitatea de melanină (pigmentul care îi dă culoare tegumentului) secretată, de grosimea epidermului, dar și de rasă și de climat.
Pigmentarea pielii poate devia atât în direcția intensificării (hiperpigmentare), cât ăi a micșorării (hipopigmentare) sintezei de melanină.
Din grupul hiperpigmentărilor menționăm efelidele (pistruii), cloasmele și melasma, în timp ce din al doilea grup, al hipopigmentărilor, amintim vitiligo și albinismul.
Pistruii (efelidele) sunt pete mici, rotunde, de culoare brună sau mai deschisă, de mărimea unei gămălii de ac, ajungând chiar cât un bob de mazăre. Se întâlnesc în special la persoanele blonde sau roșcate.
Razele solare favorizează apariția sau accentuarea lor, în special primăvara și vara.
Pentru prevenirea sau atenuarea lor se recomandă aplicarea de creme sau loțiuni ce conțin substanțe protectoare și compuși ce albesc fața.
Cloasma – pete pigmentare sub forma unor plăci, deseori confluente, având contur neregulat. Apar mai ales la femei însărcinate, de unde și denumirea de „mască gravidică”.
Mai pot apărea în cazul unor afecțiuni cum ar fi: metrita, salpingita, dismenoreea, anemia, boli endocrine, tulburări ale funcțiilor digestive, hepatice etc.
Melasma se manifestă asemănător cloasmei doar că aici apare predispoziția genetică, ce induce apariția lor de obicei în urma unei expuneri necontrolate la soare.
Tratamentul constă în primul rând în depistarea cauzelor care au determinat apariția lor și, în cazul afecțiunilor interne, vindecarea acestora.
Tratamentul local constă în blocarea sintezei de melanină prin folosirea cremelor și loțiunilor cu SPF nu mai mic de 30 de la jumătatea lunii februarie până în octombrie, inclusiv.
În compoziția cremelor trebuie să intre obligatoriu oxid de zinc, dioxid de titan, oxizi de fier, salicilați etc.
Persoanele care acuză dereglări de pigmentare trebuie să ia cu precauție contraceptive, tetracicline, barbiturice, sulfenilamine, uleiuri eterice (ulei de citrice, ulei de bergamotă).
Citește și Remediile naturiste din China prezintă potențial toxic
Tratamentul la cabinetul dermato-cosmetic, efectuat doar de persoane specializate, constă în:
1. Peelinguri chimice superficiale cu AHA ce duc la exfoliere și depigmentare locală, dar care nu blochează sinteza melaninei, ceea ce duce la reapariția petelor, fiind astfel insuficiente practic.
2. Folosirea substanțelor ce blochează sinteza melaninei, cum ar fi acid ascorbic, acid coic, n-acetilcisteina.
Combinarea ambelor metode ne permite să obținem tratamente de succes, de lungă durată.
Rezultatul definitiv depinde foarte mult de pacient, de instruirea acestuia și de efectuarea procedurilor recomandate de medic.
Se recomandă vizita la un specialist, în scop preventiv, cel puțin o dată pe an.
Dr. Hăbăsescu Ina
insansrl@yahoo.com