LOADING

Scrie...

Share

Procesul de imbatranire, manifestat prin scaderea elasticitatii pielii si modificari ale grasimii periorbitale, impreuna cu actiunea radiatiei solare conduc la exces de piele si grasime, care determina scaderea campului vizual prin ptoza pleoapei superioare peste fanta palpebrala, aparitia de riduri si pungi in special la nivelul pleoapei inferioare si confera fizionomiei un aspect obosit.

In exteriorul cantusului extern, ca urmare a actiunii muschiului orbicular al pleoapei, se formeaza riduri orizontale cu aspect centrifug numite si riduri in „laba de gasca”.

Blefaroplastia superioara

Dupa realizarea anesteziei locale se decupeaza segmentul tegumentar in surplus prin incizii in lungul pliurilor palpebrale. Se indeparteaza si grasimea din profunzime, dupa punerea ei in evidenta. Prin retentia de apa, grasimea este implicata in edemul (umflarea) pleoapelor. Dupa o hemostaza riguroasa se sutureaza plaga palpebrala cu fire foarte subtiri, care vor fi indepartate dupa 5-7 zile.

Blefaroplastia inferioara

Abordarea chirurgicala este similara pleoapei superioare, cu indepartarea unui segment tegumentar in finalul procedurii, in limita necesara astfel incat dupa cicatrizare sa nu se produca retractia pleoapei mai mult decat este necesar pentru o buna functionare a ochiului (evitarea ectropionului si a ochiului uscat consecutiv).

Realizarea operatiei impune un chirurg experimentat. Cu mai putin risc este redistribuirea grasimii palpebrale (liftingul grasimii suborbiculare). Printr-o incizie practicata la 1-2 mm sub marginea palpebrala se abordeaza si se indeparteaza grasimea suborbitara. Vindecarea si obtinerea unui aspect final dorit este de mai lunga durata.

Modalitatea de abordare a ptozei palpebrale va fi analizata la consultatia preoperatorie si va fi decisa de catre pacient si chirurg, impreuna.

Interventia se realizeaza cu anestezie locala, dureza 1-2 ore si nu necesita internarea pacientului.

Imediat, consecutiv interventiei si pe parcursul urmatoarelor 2-3 ore se vor aplica comprese reci in vederea prevenirii edemului si echimozelor. Nu se aplica pansament (doar benzi adezive sterile). Firele se elimina la 5-7 zile postoperator, edemul si echimozele se reduc semnificativ dupa 4-5 zile.

Rezultatele interventiei se mentin circa 10 ani.

In unele cazuri este necesara asocierea celor doua proceduri.

Aceaste interventii se pot realiza independent sau ca o succesiune a unui lifting facial.

Complicatii:

Hemoragia subconjunctivala, conjunctivita, epifora, ectropionul, discromia pleoapei inferioare sunt complicatii minore si tratabile.

Recomandari:

Reluarea activitatii socio- profesionale se poate face dupa 4-7 zile postoperator.

Se vor evita procedurile cosmetice timp de 14 zile postoperator.

Protejarea de radiatia solara este indicata pentru aproximativ 3 luni.

dr. Lucian Popa, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica

Iasi

0745.634.684

lucpopa@yahoo.com

 

 

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *