Procesul de îmbătrânire, manifestat prin scăderea elasticităţii pielii şi modificări ale grăsimii periorbitale, împreună cu acţiunea radiaţiei solare conduc la exces de piele şi grăsime care determină scăderea câmpului vizual prin ptoza pleoapei superioare peste fanta palpebrală, apariţia de riduri şi pungi în special la nivelul pleoapei inferioare şi conferă fizionomiei un aspect obosit.
În exteriorul cantusului extern, ca urmare a acţiunii muşchiului orbicular al pleoapei se formează riduri orizontale cu aspect centrifug numite şi riduri în „labă de gâscă”.
Blefaroplastia superioară
După realizarea anesteziei locale se decupează segmentul tegumentar în surplus prin incizii în lungul pliurilor palpebrale.
Se îndepărtează şi grăsimea din profunzime, dupa punerea ei în evidenţă. Prin retenţia de apă, grasimea este implicată în edemul (umflarea) pleoapelor.
După o hemostază riguroasă se suturează plaga palpebrală cu fire foarte subţiri care vor fi îndepărtate după 5-7 zile.
Blefaroplastia inferioară
Abordarea chirurgicală este similară pleoapei superioare, cu îndepartarea unui segment tegumentar în finalul procedurii, în limita necesară astfel încât după cicatrizare să nu se producă retracţia pleoapei mai mult decât este necesar pentru o bună funcţionare a ochiului (evitarea ectropionului şi a ochiului uscat consecutiv).
Realizarea operaţiei impune un chirurg experimentat. Cu mai puţin risc este redistribuirea grăsimii palpebrale (liftingul grăsimii suborbiculare). Printr-o incizie practicată la 1-2 mm sub marginea palpebrală se abordează şi se îndepartează grăsimea suborbitară.
Vindecarea şi obţinerea unui aspect final dorit este de mai lungă durată. Modalitatea de abordare a ptozei palpebrale va analizată la consultaţia preoperatorie şi va fi decisă de către pacient şi chirurg, împreună.
Intervenţia se realizează cu anestezie locală, dureză 1-2 ore şi nu necesită internarea pacientului. Imediat, consecutiv interventiei şi pe parcursul următoarelor 2-3 ore se vor aplica comprese reci în vederea prevenirii edemului şi echimozelor.
Nu se aplică pansament (doar benzi adezive sterile). Firele se elimină la 5-7 zile postoperator, edemul şi echimozele se reduc semnificativ după 4-5 zile.
Rezultatele intervenţiei se menţin cca 10 ani.
În unele cazuri este necesară asocierea celor două proceduri. Aceaste intervenţii se pot realiza independent sau ca o sucesiune a unui lifting facial.
Complicaţii:
Hemoragia subconjunctivală, conjunctivita, epifora, ectropionul, discromia ploapei inferioare sunt complicaţii minore şi tratabile.
Recomandări:
Reluarea activităţii socio-profesionale se poate face după 4-7 zile postoperator. Se vor evita procedurile cosmetice timp de 14 zile postoperator. Protejarea de radiaţia solară este indicată pentru aproximativ 3 luni.
dr. Lucian Popa, medic primar chirurgie plastică, reconstructivă și estetică
Iași
0745.634.684
lucpopa@yahoo.com
Citește și Două diete cresc de 5 ori riscul de AVC