În momentele solicitante de studiu sau de muncă, din cauza creșterii tensiunii, vă pot apărea pe față coșuri și pete roșii, chiar dacă perioada adolescenței a trecut de mult.
Multe dintre femeile tinere suportă, pe propria piele, acneea provocată de stres. În trecut, se credea că aceste probleme erau declanșate exclusiv de dereglările hormonale, dar de câțiva ani încoace, tensiunea emoțională este considerată un factor responsabil pentru manifestările acneice.
Acneea provocată de stres apare, de obicei, la persoanele de 25-30 de ani. Din acest motiv, ea este numită adesea „acneea femeilor de carieră”.
În realitate, un rol important îl joacă dificultățile întâmpinate la locul de muncă, dar și în familie sau în viața amoroasă. Acneea apare, în special, în regiunea mandibulei și cea a gâtului, provocând dureri groaznice.
Problemele de la serviciu, asemenea unei noi sarcini de lucru, a unei modificări a atribuțiilor sau a trasferării într-un alt oraș sunt cel mai adesea responsabile pentru aspectul neplăcut al tenului.
Și tensiunile din familie pot fi factori declanșatori ai acneei, ea apărând frecvent după o despărțire urâtă sau o ceartă cu partenerul de cuplu.
Stresul emoțional, însoțit de dispozițiile negative prelungite provoacă în organism o reacție proprie de tip hormonal. Tensiunea psihologică stimulează eliberarea hormonilor corticosuprarenali care, prin intermediul neurotransmițătorilor, acționează asupra glandelor sebacee mărind producția de sebum.
Din acestă cauză se formează punctele negre și coșurile, iar pielea devine din ce în ce mai sensibilă și mai iritabilă.
Acneea provocată de stres poate afecta și femeile care nu au avut asemenea probleme în adolescență. Însă, cele mai predispuse sunt persoanele care au tenul cu tendință de îngrășare sau care sunt sensibile la stimulii produși de hormonii suprarenali.
Acest tip de acnee mai are și o altă caracteristică negativă, care o face să fie și mai dificil de tratat. Este vorba despre un mecanism care se autoalimentează, formând un cerc vicios.
Coșurile și impuritățile cauzate de tensiuni apar, de obicei, în mod neașteptat. Astfel, atunci când se privesc în oglindă și își văd tenul cu multe imperfecțiuni, femeile trec printr-un stres și mai mare, care le agravează starea psihică și, ulterior, pe cea a pielii.
Lucrul acesta este valabil, în special, în cazul persoanelor adulte care și-au format deja o părere solidă despre sine, iar acneea tardivă le distruge echilibrul și le provoacă o criză de autostimă.
Tinerele femei care ajung să nu se mai recunoască atunci când se privesc în oglindă tind să se izoleze și să evite contactele cu cei din jur deoarece nu le face plăcere să iasă în public „transformate”.
Pentru combaterea acneei declanșate de stres este necesară rezolvarea problemelor emoționale. Atunci când printre cauzele acneei se află stresul trebuie intervenit inițial asupra comportamentelor eronate și trebuie identificată sursa tensiunii care, dacă nu este oprită, va continua să se autoalimenteze.
Foarte utile în acest sens s-au dovedit a fi toate tehnicile de relaxare. Printre acestea se numără metodele de respirație profundă și meditație, yoga sau tehnica autosugestiei.
Pe de altă parte, și experimentarea unor activități fizice intense (de exemplu, atletism, aerobic sau kickboxing) poate contribui la descărcarea agresivității, a furiei reprimate, ajutând totodată la eliminarea plictiselii și a insatisfacției.
Tensiunea psiho-fizică și consecințele acesteia, cea mai des întâlnită fiind lipsa somnului, pot fi combătute cu ajutorul remediilor „verzi” și, în particular, a fitoterapiei.
Astfel, pot fi administrate extracte de plante relaxante sau cu efect sedativ, sub forma capsulelor sau a siropurilor. Printre cele mai utilizate plante se număra nalba, florile de tei și valeriana.
În continuare, cura antistres trebuie să acționeze direct asupra acneei deoarece îmbunătățirea aspectului pielii contribuie semnificativ asupra ridicării moralului.
Tinerele femei trebuie să evite complet să încerce să se trateze singure acasă. Riscul este ca la final pielea să fie distrusă, iar în locul coșurilor să rămână cicatrici și alte semne definitive.
Singurul care poate indica tratamentul adecvat este specialistul dermatolog.
Primul pas pe care îl poate face o femeie constă într-o curățare delicată a pielii, folosind produse astringente, puțin agresive, cu o acțiune de reglare a cantității de sebum.
Rezultatele optime pot fi obținute prin intermediul unor creme antibiotice și pe bază de benzoil peroxid, aplicate doar pe zonele inflamate, dar acestea trebuie procurate doar după consultarea prealabilă a unui medic .
Zilnic, trebuie dedicate câteva minute activităților de relaxare, unui hobby și, bineînțeles, nu trebuie sacrificat somnul.
Citește și Săpunuri preparate extrem de ușor acasă