Scrie...

INGRIJIREA CORPULUI

Chirurgia estetica, arta sau tehnica?

Share

Interviu cu dl.dr. Lucian Popa, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica

Femeile sunt capabile de sacrificii. Mai ales atunci cand este vorba despre frumusetea lor. Din pacate, insa, foarte putine apeleaza la chirurgia estetica, un domeniu cu rezultate extrem de spectaculoase, dar foarte putin cunoscut si mediatizat. Pentru a veni in sprijinul doamnelor si domnisoarelor aflate in cautarea perfectiunii, reputatul chirurg estetician Lucian Popa a avut amabilitatea de a ne dezvalui cateva din tainele acestei arte.

Reporter (R): V-am citit site-ul si am remarcat ca sustineti faptul ca un estetician are nevoie si de calitati artistice.

Chirurg estetician (CE): In opinia mea, unui chirurg estetician ii trebuie macar niste calitati artistice si o minima inclinatie spre frumos. Din punctul meu de vedere chirurgia estetica este o expresie artistica. La fel ca si cautarea frumosului in arta, tendinta spre perfectiune este o caracteristica a fiecaruia dintre noi si poate constitui fundamentul unui demers pentru chirurgia estetica.

R: Ce considerati determinant in desfasurarea unei interventii chirurgicale in chirurgia estetica?

CE: Prima intalnire pacient – estetician, in mod evident. Primul contact este rezultatul dorintei pacientului, la care se adauga determinarea acestuia de a face demersul pentru chirurgia estetica. In acest moment pacientul trebuie sa gaseasca in chirurg un interlocutor care sa-l inteleaga, sa se suprapuna peste dorintele sale si sa-i ofere suport si solutii pentru dorintele sale. Aceasta intalnire va crea o legatura intre pacient si chirurgul care va realiza schimbarea dorita. Legatura dintre ei trebuie sa fie una de incredere, chirurgul avand obligatia sa convinga ca solutiile oferite sunt potrivite, reale si satisfacatoare pentru pacient. Impreuna, pacientul si chirurgul estetician vor realiza in fapt o expresie noua a pacientului, expresie corporala, dar si de stare, psihica, personala si sociala. In final consider ca cei doi (pacient si estetician) realizeaza mai mult decat o opera de arta, exponat cu caractere deosebite. Prin schimbarea produsa de chirurgia estetica, se obtin modificari dinamice in reteaua sociala din care pacientul face parte, determinand schimbari in jurul sau. Fericirea iradiata de pacientii mei dupa tratamentul chirurgical creaza o stare de maxima satisfactie.

R: Cat dureaza o consultatie?

CE: Standard sunt minim doua consultatii prevazute in preambulul unei interventii chirurgicale. Dar pot exista si mai multe consultatii, iar timpul petrecut pentru lamurirea detaliilor operatorii poate insuma ore. Este esentiala, in opinia mea, intelegerea perfecta a dorintelor pacientului, dar si lamurirea detaliilor de operatie si conduita postoperatorie. Iar daca acest aspect necesita mai mult timp, consider ca este perfect justificat.

R: Dupa primul consult, cat de repede se poate desfasura procedura chirurgicala?

CE: Chiar daca programul o permite, desfasurarea procedurii chirurgicale necesita cateva zile de pregatire atat pentru pacient, cat si pentru chirurg. Am intalnit pacienti pentru care decizia a durat saptamani, dar si pacienti care si-au schimbat opinia in ziua operatiei. In principiu, definirea stabila a unei optiuni si increderea in ea necesita timp, iar obtinerea unui rezultat bun poate justifica timpul consumat pentru aceasta.

R: Sunt si alti pasi care trebuie parcursi pentru operatie?

CE: Chirurgia estetica este o chrurgie electiva. Desfasurarea ei trebuie sa se desfasoare in termini foarte clari si siguri. Se realizeaza toate investigatiile necesare pentru a asigura o desfasurare normala a interventiei si o evolutie cat mai simpla pentru pacient.

R: Satisfactia pacientului?

CE: Finalitatea unui act chirurgical prin care pacientul este multumit de aspectul sau este, in opinia mea, elementul fundamental, motorul chirurgiei estetice.

0745.634.684

lucpopa@yahoo.com

www.estetica-iasi.ro

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *