Ţesutul adipos este o componentă normală în organism în funcţie de tipul constituţional. Acesta reprezintă un sistem de protecţie şi reglare termică a organismului şi o sursă de energie de rezervă. Tulburările survenite în metabolismul nostru pot accentua resorbţia din intestine şi depunerea grăsimilor în ţesutul adipos, reducerea consumului acestora cu creşterea progresivă a ratei de acumulare şi modificarea tipului constituţional.
Corecţia chirurgicală a depozitelor adipoase este o modalitate de abordare care în present tentează pentru rezolvarea unor aspecte mai puţin plăcute ale corpului. În mod indubitabil liposucţiile, lipectomiile, plastiile abdominale, de coapse, fese pot reprezenta o tentativă în rezolvarea unor aspect neplăcute ale corpului nostru.
Citește și Chirurgia țesutului gras (I)
Totuşi, până a ajunge la decizia de intervenţie chirurgicală, trebuie analizat, în opinia noastră, modul în care elemente ca alimentaţia, modul de viaţă şi metabolismul pot influenţa evoluţia noastră înainte şi după operatie, precum şi în lipsa acesteia.
Succesiunea tratamentelor complexe care contribuie la modificările de status biologic, schimbarea proporţiilor ţesutului gras în organism trebuie să preceadă tratamentul chirurgical, echilibrul organismului, în special în cazul obezităţii fiind essenţial pentru o conduită chirurgicală de succes. Practic, tratamentul premergător procedurii chirurgicale se desfăşoară sub îndrumare sau colaborând cu plasticianul care va stabili momentul chirurgiei, pentru a limita complexitatea procedurii chirurgicale şi limitarea efectelor secundare, cicatricilor şi durata recuperării.
Determinarea procedurii chirurgicale liposucţie, plastie abdominală asociată cu alte plastii şi alte proceduri concomitente sau succesive se vor stabili în funcţie de evoluţia ulterioară.
ABDOMENOPLASTIA
Sarcinile repetate, scăderile ponderale importante pot conduce la un exces de piele la nivelul abdomenului. Acumulările de grăsime la acest nivel deformează abdomenul şi determină un aspect neplăcut. Abdomenoplastia reprezintă intervenţia chirurgicală estetică prin care se îndepartează excesul de piele şi grăsime de la nivelul abdomenului.
Indicaţiile abdomenoplastiei:
Exces de piele flască, căzută, la nivel abdominal
Un abdomen care protruzionează şi este disproporţionat cu restul corpului
Musculatură abdominală flască datorităsarcinilor multiple sau a vâstei îaintate
Exces de grăimi concentrate sub pielea abdomenului
Despre intervenţie:
Abdomenoplastia este o procedură chirurgicală majoră. Durează aproximativ 3-5 ore şi se realizează sub anestezie generală.
Citește și Chirurgia țesutului gras (II)
Sunt realizate incizii arcuate care urmăresc linia bikini, deasupra regiunii pubiene. Aceste incizii vor putea fi ascunse de o costumaţie sumară. Este decolat întregul abdomen până la ultimele coaste. Surplusul de tegument după repoziţionarea abdomenului este excizat. Ombilicul este deasemenea repoziţionat după refacerea caracterelor estetice ale abdomenului. În cazul unui abdomen cu laxitate a musculaturii, în urma sarcinilor, muşchii abdominali sunt întăriţi prin sutura mediană şi refacerea tonusului abdomenului secundar operaţiei. Tehnica de abdomenoplastie poate fi precedată de liposucţie a abdomenului în cazul unor depozite adipoase importante.
Sângerarea în timpul operaţiei poate fi importantă, iar riscul de sângerare se menţine şi postoperator. De aceea este necesară menţinerea unor drenaje (dispuse în regiunea pubiana sau pe flancuri), pentru o perioadă de 3 zile. Spitalizarea poate dura 1-3 zile.
Postoperator
Perioada de recuperare durează până la 10 zile. Este necesară purtarea unui corset pe o perioadă de o lună. Drenajul se suprimă după 3 zile. Ulterior, consultaţii de control se vor realiza săptămânal, până la o lună. Antibiotice, antalgice şi antitrombotice se vor administra pâna la 5 zile postoperator.
Important
Pentru obţinerea unor rezultate bune se impune o stabilitate din punct de vedere metabolic, recomandându-se scăderea în greutate înainte de procedura chirurgicală. Deasemeni, daca intentionaţi să rămâneţi însărcinată sau să urmaţi o dietă de slăbire, trebuie să informaţi chirurgul dumneavoastră despre aceste planuri.
dr. Lucian Popa, medic primar chirurgie plastică, reconstructivă și estetică
0745.634.684
lucpopa@yahoo.com