Scrie...

INGRIJIREA CORPULUI

Chirurgia tesutului gras (II)

Share

Corectia chirurgicala a depozitelor adipoase este o modalitate de abordare care in prezent tenteaza pentru rezolvarea unor aspecte mai putin placute ale corpului.

Liposuctia

Liposuctia reprezinta extragerea selectiva a depozitelor de grasime cu ajutorul unor canule speciale pentru imbunatatirea contururilor corpului.

Se poate folosi ca procedura unica sau in asociere cu alte proceduri. Liposuctia este una din cele mai populare proceduri estetice si poate fi practicata doar de chirurgi esteticieni experimentati.

Aprecierea utilitatii si rezultatelor posibile ale liposuctiei se va face in cadrul consultului preoperator.

Este o metoda corectiva a aspectelor inestetice determinate de surplusul de tesut adipos, dar nu este un tratament pentru obezitate generalizata. Pacientii obezi trebuie sa fi urmat, anterior liposuctiei, tratamente de scadere ponderala si sa continue dieta si dupa procedura chirurgicala.

Liposuctia nu corecteaza celulita si nici vergeturile, nu face corecturi impresionante ale siluetei. Este posibil sa fie nevoie de o noua liposuctie pentru accentuarea rezultatului la un interval de cateva luni.

Pielea suprajacenta zonei liposuctionate poate sa ramana in exces dupa aspiratia depozitului de grasime (in special daca aceasta nu prezinta elasticitate), exces de piele care se retracta ulterior, in functie de diferentele de volum preexistente.

Imperfectiuni in planeitatea si netezimea zonei sunt posibile. Prin intermediul unor mici incizii de 3-6 mm se pot scoate cantitati de aspirat grasos de pana la 6 litri, la o singura interventie chirugicala.

Depasind aceasta cantitate este necesara compensarea lichidiana si chiar transfuzia de sange. Efectul are un caracter permanent.

Tehnica intumescentei

Este metoda cea mai folosita. Prin mici incizii 3-6mm dispuse in anumite pozitii, in relatie cu tesutul gras ce urmeaza a fi abordat, se instileaza pana la 3 litri de solutie lipolitica, ce va dizolva grasimea, facand-o mai usor de absorbit.

Solutia salina poate contine si anestezic si adrenalina pentru minimalizarea sangerarilor. Procedura utilizeaza canule subtiri prin care se absoarbe grasimea destructurata.

Lipoliza cu ajutorul vibratiilor

Aceasta tehnica asociaza metodei intumescentei si vibratia canulei de liposuctie care favorizeaza distrugerea celulelor grase. Prin aceasta metoda este mai putin probabila lezarea unor structuri vasculare sau nervoase si rezultatele operatorii sunt mai bune in zonele dificile.

Detalii

Rezultatele variaza de la o zona la alta, cele mai bune rezultate se obtin la talie, solduri si coapse precum si pe fata interna a genunchiului.

Mai putin performante sunt abordarile la nivelul abdomenului (dependent de dimensiunea depozitelor de grasime) cand surplusul tegumentar poate ramane cu un grad de ptoza – se impune o buna apreciere a chirurgului asupra tehnicii abordate, la gat, barbie dubla, obraji.

Rezultate partiale se obtin la nivelul spatelui, regiunii inghinale, pliurilor fesiere si gleznelor, zone despre care pacientul trebuie clar avizat asupra rezultatelor posibile.

Grasimea indepartata nu se reface, efectul fiind permanent. Totusi, este posibil ca scaderea in greutate sa nu fie perceputa ca atare.

Pentru controlul simetriei si perfectiunii contururilor se recomanda realizarea liposuctiei in mai multe serii, de fiecare data intr-o proportie de 70% din cantitatea depozitului.

Inainte de operatie sunt marcate limitele si gradul de indepartare a tesutului gras cu ajutorul unui marker. Operatia poate dura 1-3 ore, in functie de cantitatea de grasime si suprafata corporala interesata.

Anestezia poate fi locala, pentru cantitati mici si medii de grasime extrasa si anestezie generala pentru cantitati mai mari. Cicatricile vor fi inaparente.

Dupa operatie, timp de 4-6 saptamani, pacientul va trebui sa poarte corsete elastice special concepute pentru fiecare segment corporal, pentru a diminua sangerarea si formarea de hematoame, precum si pentru a ajuta la reasezarea tegumentara.

Dupa 7-10 zile, firele de sutura sunt indepartate. Reintegrarea sociala completa si munca sunt posibile dupa aproximativ 3-7 zile.

Pot sa apara postoperator dureri usoare care cedeaza la antialgice obisnuite, dar senzatia cea mai frecventa este cea de constrictie, tensiune, care impiedica mobilizarea energica.

Masajul zonelor liposuctionate este inceput dupa 14 zile postoperator si continuata cateva luni. Rezultatele pot fi apreciate cel mai devreme la 6 saptamani, iar rezultatul final se observa la 6-12 luni.

Spitalizarea

Este necesara internarea pentru cel putin 24 ore, in cazul interventiilor in care se extrag cantitati mari.

Complicatii

Complicatiile acestei interventii apar cu o incidenta redusa, sunt tratabile si urmarile sunt aproape inexistente. Edemul poate persista in unele cazuri pana la 6 luni (glezne), amorteli si intepaturi in regiunea leziunilor tegumentare, pana la o luna, dureri, parestezii. Sunt citate de asemenea in literatura edemul, hematomul, seromul – fenomene tranzitorii — sau chiar suprainfectarea zonei liposuctionate. Cu o evolutie mai serioasa, dar mult mai rar pot aparea tromboflebita, tromb-embolismul pulmonar.

dr. Lucian Popa, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica

0745.634.684

lucpopa@yahoo.com

www.estetica-iasi.ro

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *