Scrie...

FRUMUSETE

Silueta in forma de para sau de mar?

Share

Oamenii cu un posterior mare, dar o talie mai mica sunt mai sanatosi decat cei impliniti mai mult in jurul taliei decat al soldurilor, informeaza dailymail.co.uk.

Medicul Margaret Ashwell, fost consilier guvernamental britanic, a colaborat cu un nutritionist de la Oxford Brookes University si au revizuit datele despre metodele de evaluare a starii de sanatate in functie de semnalmentele anatomice ale oamenilor, se afirma pe mediafax.ro.

Concluziile formulate la incheierea acestui studiu ar putea duce la disparitia folosirii Indicelui de Masa Corporala (IMC) – o formula ce asociaza inaltimea cu greutatea si care este folosita pe scara larga inca de la inceputul anilor 1970. IMC nu face diferenta dintre grasime si muschi, iar din acest motiv unii dintre atletii profesionisti sunt automat inclusi in categoria persoanelor obeze.

Un indicator alternativ pentru masurarea starii de sanatate este circumferinta taliei. Acest indicator este considerat unul important, intrucat grasimile care se depun in zona stomacului sunt deosebit de daunatoare. Ele produc derivati chimici mai periculosi si se afla mai aproape de organele vitale din corp in comparatie cu grasimile de pe fese, solduri si coapse. Insa si aceasta metoda are anumite lipsuri, pentru ca nu tine cont de inaltimea persoanelor. Solutia ar fi, afirma Margaret Ashwell, corelarea circumferintei taliei cu inaltimea persoanelor.

Studiul cercetatoarei britanice a analizat datele furnizate de 31 de studii anterioare, efectuate pe un esantion de 300.000 de femei si barbati din lumea intreaga. Potrivit acestui studiu, corelarea circumferintei taliei cu inaltimea reprezinta un indicator mai bun pentru starea de sanatate decat IMC si circumferinta taliei.

Ca regula generala, oamenii ar trebui sa isi mentina circumferinta taliei la o dimensiune ce reprezinta cel mult jumatate din inaltime. Astfel, daca o femeie are o inaltime de 162 de centimetri, ea ar trebui sa aiba o talie de cel mult 81 centimetri, iar un barbat inalt de 177 de centimetri ar trebui sa aiba o talie de cel mult 88 centimetri.

Daca aceste dimensiuni sunt depasite, atunci silueta capata o forma de mar.

Margaret Ashwell sustine ca prin aceasta metoda se pot detecta mai repede decat prin IMC potentialele maladii si se aplica pentru persoanele de toate varstele si de toate rasele.

 

Tag
Articolul următor

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul