Scrie...

CARIERA

Activitatea in spatii comune mari este un cosmar

Share

Vecinul de birou povesteste la nesfarsit despre patima lui pentru ponei, altul a ales o sonerie stridenta pentru telefonul mobil, iar al treilea opreste caldura de cate ori nu este bagat in seama: este ceea ce se intampla in spatiile mari de lucru, cu multe birouri.

Inventat de doi consultanti germani, fratii Schnelle, la sfarsitul anilor 1950, spatiul mare de birouri s-a raspandit tot mai mult, dar fara a-i convinge pe salariati, care acuza probleme de zgomot, incalzire sau de concentrare.

Potrivit Actineo, observator al calitatii vietii la birou, 60% dintre salariatii francezi nu lucreaza intr-un birou individual si 14%, in spatii deschise, cu peste 4 persoane. Potrivit unui sondaj publicat la sfarsitul lunii mai, 83% dintre salariatii din birouri individuale spun ca se pot concentra, in timp ce doar 51% o pot face in mari birouri colective. „Pentru a se reduce costurile, se ajunge la un spatiu infernal, iar firma pierde in cele din urma”, este de parere Odile Duchenne, director general al Actineo. Ea considera ca nu se poate vorbi de spatiu vital cu mai putin de 15 mp de persoana, in timp ce adeseori exista 10-12 mp sau, in cazuri extreme, 7-8 mp.

Insa, spatiul mare deschis are si avantajele lui, potrivit expertilor, care subliniaza posibilitatea de a comunica mai usor, impartasirea informatiei, castigurile in privinta spatiului si indeosebi a costurilor. In afara de „rationalizarea metrilor patrati, spatiul deschis are un avantaj imens, acela ca-i aseaza pe toti aproape la acelasi nivel in ceea ce priveste informatia”, spune Elisabeth Pelegrin-Genel, arhitect si psiholog al muncii, adaugand ca „lucrul pe ecran face locul suportabil”, pentru ca cine lucreaza la calculator nu-l vede pe cel din fata sau de langa el. Ea este de parere totusi ca „foarte multe birouri mari sunt prost concepute”, unii considerand ca cei care lucreaza in spatele lor si le pot vedea ecranul constituie „un factor insuportabil”.

Thomas Zuber, coautor al cartii „Spatiul deschis m-a omorat” (2008), apreciaza ca „birourile mari deschise produc mult conformism social”, pentru ca „toti ii supravegheaza pe toti”.

Un alt expert a spus ca exista un fel de presiune a grupului care indeamna la zel, la performanta, la indeplinirea sarcinilor. „Este un avantaj pentru management”, considera el.

Pentru cei care sunt nemultumiti de spatiile deschise de lucru au fost propuse casti care reduc zgomotul, filtre care-i impiedica pe cei care trec prin spate sa vada ce scrie pe ecran si gramezi de dosare care sa-i izoleze pe unii de altii. Pe internet se gasesc chiar si oglinzi retrovizoare pentru ecran, incheie 24heures.ch.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *