Scrie...

INGRIJIREA CORPULUI

Chirurgia tesutului gras (I)

Share

Fiecare individ se poate defini prin multiple elemente de aspect exterior. Fata reprezinta un element important in aceasta definire. Totusi, aspectul constitutional a devenit incetul cu incetul un alt element definitoriu. Nu neaparat pentru particularizarea persoanei in cauza, dar frecvent analizat si criticat de societate.

Intr-o era a mobilitatii populatiei si crizei de timp, influentata de dezvoltarea sociala, comportamentul sedentar, lipsa de activitate fizica periodica, alimentatia modificata au dus la cresterea numarului de persoane hiperponderale si obeze.

Tesutul adipos este o componenta normala in organism in functie de tipul constitutional. Acesta reprezinta un sistem de protectie si reglare termica a organismului si o sursa de energie de rezerva. Tulburarile survenite in metabolismul nostru pot accentua resorbtia din intestine si depunerea grasimilor in tesutul adipos, reducerea consumului acestora cu cresterea progresiva a ratei de acumulare si modificarea tipului constitutional.

Corectia chirurgicala a depozitelor adipoase este o modalitate de abordare care in prezent tenteaza pentru rezolvarea unor aspecte mai putin placute ale corpului. In mod indubitabil liposuctiile, lipectomiile, plastiile abdominale, de coapse, fese pot reprezenta o tentativa in rezolvarea unor aspecte neplacute ale corpului nostru.

Totusi, pana a ajunge la decizia de interventie chirurgicala, trebuie analizat, in opinia noastra, modul in care elemente ca alimentatia, modul de viata si metabolismul pot influenta evolutia noastra inainte si dupa operatie, precum si in lipsa acesteia.

Pentru plastician, operatia reprezinta modalitatea de manifestare, uneori unica, acceptand prea rapid o interventie fara a asigura evolutia ulterioara si mentinerea rezultatului. Imi place sa cred ca termenul de estetician defineste un chirurg plastician pregatit in domenii conexe si care poate aprecia o conduita in ansamblu, orientand pacientul catre o modalitate de rezolvare a problemelor de aspect corporal, eficiente si stabile pentru o perioada cat mai indelungata.

Succesiunea tratamentelor complexe care contribuie la modificarile de status biologic, schimbarea proportiilor tesutului gras in organism trebuie sa preceada tratamentul chirurgical, echilibrul organismului, in special in cazul obezitatii, fiind esential pentru o conduita chirurgicala de succes. Practic, tratamentul premergator procedurii chirurgicale se desfasoara sub indrumare sau colaborand cu plasticianul care va stabili momentul chirurgiei, pentru a limita complexitatea procedurii chirurgicale si limitarea efectelor secundare, cicatricilor si durata recuperarii.

Determinarea procedurii chirurgicale – liposuctie, plastie abdominala asociata cu alte plastii si alte proceduri concomitente sau succesive – se va stabili in functie de evolutia ulterioara.

Liposuctia

Reprezinta extragerea selectiva a depozitelor de grasime cu ajutorul unor canule speciale pentru imbunatatirea contururilor corpului. Liposuctia se poate folosi ca procedura unica sau in asociere cu alte proceduri. Prin intermediul unor mici incizii de 3-6 mm se pot scoate cantitati de aspirat grasos pana la 6 litri, la o singura intrventie chirugicala. Depasind acesta cantitate este necesara compensarea lichidiana si chiar transfuzia de sange. Efectul are un caracter permanent.

Tehnica intumescentei

Este metoda cea mai folosita. Prin mici incizii, de 3-6mm, se instileaza pana la 3 litri de solutie lipolitica, care va dizolva grasimea, facand-o mai usor de absorbit. Procedura utilizeaza canule subtiri prin care se absoarbe grasimea destructurata.

Lipoliza cu ajutorul vibratiilor

Asociaza metodei intumescentei vibratia canulei de liposuctie care favorizeaza distrugerea celulelor grase. Prin aceasta metoda este mai putin probabila lezarea unor structuri vasculare sau nervoase,iar rezultatele operatorii sunt mai bune in zonele dificile.

Abdomenoplastia

Sarcinile repetate, scaderile ponderale importante pot conduce la un exces de piele la nivelul abdomenului. Acumularile de grasime la acest nivel deformeaza abdomenul si determina un aspect neplacut. Abdomenoplastia reprezinta interventia chirurgicala estetica prin care se indeparteaza excesul de piele si grasime de la nivelul abdomenului.

dr. Lucian Popa, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica

0745.634.684

lucpopa@yahoo.com

www.estetica-iasi.ro

 

Tag
Articolul următor

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul