Într-o eră a mobilităţii populaţiei şi crizei de timp, influenţată de dezvoltarea socială, comportamentul sedentar, lipsa de activitate fizică periodică, alimentaţia modificată au dus la creşterea numărului de persoane hiperponderale şi obeze.
Ţesutul adipos este o componentă normală în organism în funcţie de tipul constituţional. Acesta reprezintă un sistem de protecţie şi reglare termică a organismului şi o sursă de energie de rezervă. Tulburările survenite în metabolismul nostru pot accentua resorbţia din intestine şi depunerea grăsimilor în ţesutul adipos, reducerea consumului acestora cu creşterea progresivă a ratei de acumulare şi modificarea tipului constituţional.
Citește și Chirurgia țesutului gras (II)
Corecţia chirurgicală a depozitelor adipoase este o modalitate de abordare care în prezent tentează pentru rezolvarea unor aspecte mai puţin plăcute ale corpului. În mod indubitabil liposucţiile, lipectomiile, plastiile abdominale, de coapse, fese pot reprezenta o tentativă în rezolvarea unor aspecte neplăcute ale corpului nostru.
Totuşi, până a ajunge la decizia de intervenţie chirurgicală, trebuie analizat, în opinia noastră, modul în care elemente ca alimentaţia, modul de viaţă şi metabolismul pot influenţa evoluţia noastră înainte şi după operatie, precum şi în lipsa acesteia.
Pentru plastician, operaţia reprezintă modalitatea de manifestare, uneori unica, acceptând prea rapid o intervenţie fără a asigura evoluţia ulterioară şi menţinerea rezultatului. Îmi place să cred că termenul de estetician defineşte un chirurg plastician pregătit în domenii conexe şi care poate aprecia o conduită în ansamblu, orientând pacientul către o modalitate de rezolvare a problemelor de aspect corporal, eficiente şi stabile pentru o perioadă cât mai îndelungată.
Succesiunea tratamentelor complexe care contribuie la modificările de status biologic, schimbarea proporţiilor ţesutului gras în organism trebuie să preceadă tratamentul chirurgical, echilibrul organismului, în special în cazul obezităţii, fiind esenţial pentru o conduită chirurgicală de succes. Practic, tratamentul premergător procedurii chirurgicale se desfăşoară sub îndrumare sau colaborând cu plasticianul care va stabili momentul chirurgiei, pentru a limita complexitatea procedurii chirurgicale şi limitarea efectelor secundare, cicatricilor şi durata recuperării.
Determinarea procedurii chirurgicale – liposucţie, plastie abdominală asociată cu alte plastii şi alte proceduri concomitente sau succesive – se va stabili în funcţie de evoluţia ulterioară.
Liposucţia
Reprezintă extragerea selectivă a depozitelor de grăsime cu ajutorul unor canule speciale pentru îmbunătăţirea contururilor corpului. Liposucţia se poate folosi ca procedură unică sau în asociere cu alte proceduri. Prin intermediul unor mici incizii de 3-6 mm se pot scoate cantităţi de aspirat grăsos până la 6 litri, la o singură intrvenţie chirugicală. Depăşind acestă cantitate este necesară compensarea lichidiană şi chiar transfuzia de sânge. Efectul are un caracter permanent.
Tehnica intumescenţei
Este metoda cea mai folosită. Prin mici incizii, de 3-6mm, se instilează până la 3 litri de soluţie lipolitică, care va dizolva grăsimea, făcând-o mai uşor de absorbit. Procedura utilizează canule subţiri prin care se absoarbe grăsimea destructurată.
Lipoliza cu ajutorul vibraţiilor
Asociază metodei intumescenţei vibraţia canulei de liposucţie care favorizează distrugerea celulelor grase. Prin această metodă este mai puţin probabilă lezarea unor structuri vasculare sau nervoase,iar rezultatele operatorii sunt mai bune în zonele dificile.
Abdomenoplastia
Sarcinile repetate, scăderile ponderale importante pot conduce la un exces de piele la nivelul abdomenului. Acumulările de grăsime la acest nivel deformează abdomenul şi determină un aspect neplăcut. Abdomenoplastia reprezintă intervenţia chirurgicală estetică prin care se îndepartează excesul de piele şi grăsime de la nivelul abdomenului.
dr. Lucian Popa, medic primar chirurgie plastică, reconstructivă și estetică
0745.634.684
lucpopa@yahoo.com