Vecinul de birou povesteşte la nesfârşit despre patima lui pentru ponei, altul a ales o sonerie stridentă pentru telefonul mobil, iar al treilea opreşte căldura de câte ori nu este băgat în seamă: este ceea ce se întâmplă în spaţiile mari de lucru, cu multe birouri.
Inventat de doi consultanţi germani, fraţii Schnelle, la sfârşitul anilor 1950, spaţiul mare de birouri s-a răspândit tot mai mult, dar fără a-i convinge pe salariaţi, care acuză probleme de zgomot, încălzire sau de concentrare.
Potrivit Actineo, observator al calităţii vieţii la birou, 60% dintre salariaţii francezi nu lucrează într-un birou individual şi 14% în spaţii deschise, cu peste 4 persoane.
Potrivit unui sondaj publicat recent, 83% dintre salariaţii din birouri individuale spun că se pot concentra, în timp ce doar 51% o pot face în mari birouri colective.
„Pentru a se reduce costurile, se ajunge la un spaţiu infernal, iar firma pierde în cele din urmă”, este de părere Odile Duchenne, director general al Actineo.
Ea consideră că nu se poate vorbi de spaţiu vital cu mai puţin de 15 mp de persoană, în timp ce adeseori există 10-12 mp sau, în cazuri extreme, 7-8 mp.
Însă, spaţiul mare deschis are şi avantajele lui, potrivit experţilor, care subliniază posibilitatea de a comunica mai uşor, împărtăşirea informaţiei, câştigurile în privinţa spaţiului şi îndeosebi a costurilor.
În afară de „raţionalizarea metrilor pătraţi, spaţiul deschis are un avantaj imens, acela că-i aşează pe toţi aproape la acelaşi nivel în ceea ce priveşte informaţia”, spune Elisabeth Pelegrin-Genel, arhitect şi psiholog al muncii, adăugând că „lucrul pe ecran face locul suportabil”, pentru că cine lucrează la calculator nu-l vede pe cel din faţa sau de lângă el.
Ea este de părere totuşi că „foarte multe birouri mari sunt prost concepute”, unii considerând că cei care lucrează în spatele lor şi le pot vedea ecranul constituie „un factor insuportabil”.
Thomas Zuber, coautor al cărţii „Spaţiul deschis m-a omorat” (2008), apreciază că „birourile mari deschise produc mult conformism social”, pentru că „toţi îi supraveghează pe toţi”.
Un alt expert a spus că există un fel de presiune a grupului care îndeamnă la zel, la performanţă, la îndeplinirea sarcinilor.
„Este un avantaj pentru management”, consideră el.
Pentru cei care sunt nemulţumiţi de spaţiile deschise de lucru au fost propuse căşti care reduc zgomotul, filtre care-i împiedică pe cei care trec prin spate să vadă ce scrie pe ecran şi grămezi de dosare care să-i izoleze pe unii de alţii.
Pe internet se găsesc chiar şi oglinzi retrovizoare pentru ecran.
Citește și Secretul pentru obținerea unui somn bun!