Scrie...

FRUMUSETE

Cat de gresit este sa va culcati cu parul ud?

Share

Daca faceti un dus inainte de a va culca, s-ar putea sa vi se spuna ca dormitul cu parul ud constituie o problema. I-ati auzit, probabil, atat pe parinti, cat şi pe bunici spunandu-va ca riscati sa va imbolnaviti si sa ramaneti fara par. Dar, care este de fapt adevarul?

Ideea protrivit careia cualcandu-ne cu parul ud riscam sa racim este un mit inscris in cultura noastra. Bacteriile si virusurile responsabile de boli nu apar in mod spontan, motiv pentru care nu exista niciun pericol de imbolnavire daca va culcati cu parul ud sau umed. Exista, insa, un alt pericol: o serie de studii, citate de Time, au aratat ca pernele, in special cele fabricate din materiale sintetice, pot contine mucegaiuri si ciuperci care declanseaza astmul sau alergiile.

Aceste micro-organisme au tendinta de a prolifera in mediile umede, la fel ca si acarienii. Daca aveti nasul infundat, mancarimi, lacrimati si rezentati tulburari respiratorii este posibil ca atoate acestea sa indice prezenta unei alergii sau a astmului. In consecinta, nu ezitati sa va spalati pernele si cearsafurile in apa fierbinte cel putin o data pe saptamana. Veti limita in acest fel expunerea la elementele iritante.

In ceea ce priveste sanatate parului si a pielii, este psoibil sa aveti motive intemeiate sa nu va culcati cu parul ud de multe ori. Dupa cateva saptamani sau luni, apa poate degrada stratul extern protector al foliculei firului de par, numita cuticula. Odata aceasta cuticula descompusa, apa poate penetra si rupe cortexul intern al foliculei. Pagubele care rezulta pot antrena ruptura firului de par, precum si pierderea stralucirii si elasticitatii.

La nivelul pielii, parul ud care cade pe fata poate provoca o iritare usoara si o asa-zisa uscaciune cutanata.

Cea mai mare parte a persoanelor care dorm cu parul ud nu sufera de niciuna din problemele enuntate mai sus. In anumite cazuri, precizeaza Time, o scadere a temperaturii corpului va poate ajuta sa adormiti mai repede. Asadar, depinde numai de dvs daca va culcati cu parul ude sau nu!

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *