Intens mediatizat, regimul Okinawa a devenit o adevarată modă în ziua de azi. Stilul de viață al locuitorilor din această zonă a Japoniei a făcut din ce în ce mai mulți adepți, cuceriți de ideea de a avea o sănătate mai bună și o speranță mai mare de viață.
Locuitorii din Okinawa au cea mai mare speranță de viață din lume, centenarii fiind foarte numeroși și perfect integrați în restul populației.
Regimul Okinawa prevede un aport redus de calorii, cu 300 kcal mai puțin decât în Europa.
Regulile regimului:
1. Nu trebuie să vă ridicați de la masă sătui, „cu burta plină”.
2. Trebuie să învățați să disociați alimentația de stres. Masa trebuie să fie un prilej de calm și de relaxare.
3. Mâncați concentrând toată atenția asupra alimentelor pe care le consumați. Nu vă uitați la TV și nu citiți în timp ce mâncați. Cum să mai conștientizați ce și cât mâncați dacă mintea dumneavoastră are alte preocupări?
4: Mâncați bine la micul dejun, mai puțin la prânz și foarte puțin seara. Cu alte cuvinte: mâncati cu poftă dimineața, împărțiți cu un prieten la prânz, iar masa de seară lăsați-o dușmanilor!
Ce alimente se consumă în Okinawa?
Soia
În Okinawa, la fiecare masă, soia este prezentă sub o formă sau alta, fie că vobim despre sosuri, tofu, lapte de soia etc.
Ceaiul verde, elixir de sănătate
Ceaiul verde este consumat în Okinawa pe tot parcursul zilei. Substanțele din ceaiul verde au un efect antioxidant foarte puternic. Acest ceai combate oboseala fizică și intelectuală și reduce stresul.
Omega-3
Regimul Okinawa prevede consumul unei cantități însemnate de alimente bogate în omega-3: soia, pește, crustacee, fructe de mare.
Algele
Acestea sunt remineralizante, fortifiante, detoxifiante și reechilibrante, fiind consumate zilnic în Okinawa.
Fără lapte sau unt
Laptele și produsele lactate nu sunt consumate în Okinawa. Nici untul, nici laptele, nici brânzeturile… doar puțin iaurt este permis din când în când în alimentația oamenilor din Okinawa. Cel mai des utilizează uleiul de canola (rapiță) în dieta lor.
Orezul, aliment fără gluten
Orezul nu este un aliment tradițional în Okinawa, ci a fost importat din Japonia, fiind acum consumat aproape zilnic.
Legume din belșug
Beneficiile regimul Okinawa provin și din aportul crescut de legume – 87% din aportul caloric provine din legume. Atenție, în caz de colite, aportul de legume crude trebuie redus pentru a nu irita intestinul fragil.
Citește și De ce se ceartă soţiile cu soacrele?