În prezent chirurgia estetică a explodat ca şi solicitare, în special în ultimele decade, milioane de operaţii fiind practicate anual. În același timp metodele de tratament au devenit pe zi ce trece mai sofisticate, iar rezultatele se îmbunătăţesc continuu.
Vindecarea mai rapidă, folosirea unor metode de tratament cu nivel scăzut de durere şi disconfort, cicatricile cât mai puţin vizibile au determinat creşterea popularităţii chirurgiei estetice, aceasta fiind accesată din ce în ce mai mult de persoanele tinere.
Comparativ cu perioadele precedente, în prezent, chirurgia estetică nu mai este exclusiv o chirurgie a peroanelor bogate, femei şi barbaţi de nivel social diferit accesând regulat măriri de sân sau reduceri ale acestora, rinoplastii, transplant de par, lifting sau liposucţie, iar tratamentele injectabile cu toxina botulinica sau filere ale feţei au devenit o practică zilnică.
Scopul?
Căutarea frumuseţii personale, a satisfacţiei identităţii fiecăruia, a succesului în societate şi anturaj. Câştiguri pe care fiecare dintre noi le considerăm mai uşor de realizat dacă avem avantajul unui aspect plăcut.
Frumuseţea a fost definită şi exprimată diferit în diferite perioade de evoluţie a umanităţii, accentuându-se sau minimalizându-se anumite aspecte. Dar elementul esenţial al definirii corpului uman, încă din antichitate au fost proporţiile.
Arta (pictura, fotografia şi în ultimul secol filmul-televiziunea) au creat imagini ale perfecţiunii, exemple de frumuseţe pe care suntem tentaţi a le urma.
De asemenea, frumuseţea fizică, depreciată de înaintarea în vârsta determină dorinţa obstinantă de a întârzia efectele nedorite ale apariţiei ridurilor şi laxităţii tegumentare, îngrăşării şi pierderii tonusului muscular, atrofiei glandulare după sarcină, în ansamblu păstrării feminităţii.
Se discută despre femei deoarece acestea reprezentau până de curând o majoritate importantă faţă de bărbaţi, dar acest raport tinde să se egalizeze.
Frumuseţea se poate câştiga începând cu persoanele de vârstă tânără prin corecţii ale nasului –rinoplastie sau ale urechilor – otoplastie, augmentare mamară sau reducţie mamară, liposucţie.
Se poate întreţine prin variate tratamente faciale accesate în perioada în care apar schimbările determinate de vârstă: variate tratamente faciale (toxina botulinică, combinaţii de substanţe bazate pe acidul hialuronic, peeling, dermabrazie), lifting facial clasic sau volumetric, corecţii chirurgicale ale aspectelor corporale precizate anterior.
Dar frumuseţea se poate şi recâştiga prin procedee chirurgicale care pot readuce la orice vârstă un aspect frumos al corpului.
Propuneri de tratamente chirurgicale estetice sunt multiple, iar acesibilitatea la informaţie tehnică este foarte largă.
Prin acest început ne luăm în sarcină a prezenta aspecte mai puţin spuse sau cunoscute ale tehnicilor de înfrumuseţare care vor răspunde în numerele viitoare la diverse întrebări pe care ni le punem în momentul când ne gândim la o îmbunătăţire a aspectului corpului nostru.
Articol scris de dr. Lucian Popa, medic primar chirurgie plastică, reconstructivă și estetică
0745.634.684
lucpopa@yahoo.com
Citește și Zaharurile care accelerează îmbătrânirea!