Căutam tratamente antiaging cât mai sofisticate și mai revoluționare, dar neglijăm faptul că cei mai buni aliați în lupta împotriva îmbătrânirii sunt alimentele, pe care le putem folosi zilnic în avantajul nostru.
Alimentele pe care le consumăm în fiecare zi sunt reprezentate într-un procent ce depășește 50% de glucide.
Numite și zaharuri, glucidele pot fi simple (rafinate) și complexe.
Din categoria glucidelor simple fac parte zahărul obișnuit, dar și glucidele care se găsesc în mod natural în fructe, miere și în lapte.
Glucidele complexe se găsesc în făină, orez, paste făinoase etc.
Când sunt consumate în exces, zaharurile simple (rafinate) se depozitează în organism sub formă de grăsime și, în plus, cresc și nivelul glucozei în sânge (glicemia).
Nivelul ridicat al glicemiei poate duce la rezistența la insulină și chiar la diabet, cu numeroasele sale complicații.
Dar, legătura dintre carbohidrați și îmbătrânire este alta: nivelurile ridicate ale glucozei în sânge stimulează îmbătrânirea printr-un proces numit glicare, în cursul căruia zaharul din sânge se leagă de proteine pentru a forma molecule noi, numite „produși finali de glicare avansată” (AGE).
Există dovezi incontestabile care indică AGE ca factor al îmbătrânirii; AGE este implicat și în apariția disfuncției renale, demenței și aterosclerozei.
Ridarea pielii este doar un exemplu din efectele pe care le are glicarea, întrucât colagenul și alte proteine din piele sunt degradate de glucoză prin acest proces.
Chiar dacă glicarea are loc la orice persoană, procesul se accelerează atunci când există o cantitate mare de glucoză.
Glicarea nu este reversibilă și trebuie prevenită doar prin menținerea glicemiei între limitele normale.
Întrucât carbohidrații sunt o sursă importantă de energie, trebuie să-i oferiți organismului dumneavoastră cel mai bun combustibil sub formă de glucide complexe mai curând decât glucide simple.
Glucidele complexe au o structură mai complicată și de cele mai multe ori o valoare nutrițională mai mare.
Un alt aspect pe care trebuie să îl luați în considerare este indicele glicemic, un indicator care ne arată practic cât de repede un aliment se transformă în glucoză.
Alimentele cu un indice glicemic mic se transformă treptat în glucoză, menținând nivelul glicemiei mai echilibrat.
Dacă doriți să consumați alimente cu indice glicemic mic, alegeți orez brun sau integral în locul celui alb, pâine integrală în locul celei albe, cartofi dulci în locul cartofilor albi, cereale integrale, fructe proaspete la desert, reduceți consumul de zahăr alb sau de produse care îl conțin.
Articol scris de Adina Rusu, nutriționist-dietetician
Citește și Medicina populară şi bolile de inimă