Cei care au succes in viata sunt frumosii „obiectivi”, nu urateii care plac, iar un aspect fizic decent permite sa faci cariera mai usor si sa castigi mai mult.
Statisticile sunt atat de clare in acest sens, incat reputatul economist american Daniel S. Hamermesh, profesor la Universitatea Austin din Texas, a lansat in ultima sa carte „Beauty Pays – Why Attractive People Are More Successful”, publicata de Princeton University Press, propunerea unei „compensatii morale” pentru cei vitregiti de natura, scrie ziarul italian La Repubblica.
„Persoanele obiectiv frumoase fac o cariera mai usor si castiga mai mult: cu 4% barbatii si 8% femeile”, sustine Hamermesh, care a calculat ca barbatii urati sufera o penalizare de 13% din salariu, in schimb diferenta creste la cei frumosi pana la 17% in plus pentru barbati si 12% pentru femei in caz de frumusete orbitoare.
Cum se face ca unul dintre cei mai respectati economisti din domeniul fortei de munca din lume a calculat daunele economice aduse de uratenie? Pe langa activitatea academica, el este si consilier pentru persoanele care si-au distrus infatisarea muncind. Ai facut cocoasa de la statul la calculator? – Hamermesh ti-a calculat despagubirea datorata.
Odata stabilit ca exista persoane obiectiv fascinante si restrangand campul de cercetare la fata, Hamermesh a inceput sa demonstreze stiintific ca cine are noroc sa se nasca frumos castiga mai mult, gaseste de lucru mai usor, face cariera si intalneste si sufletul pereche. „Pe scurt, pentru un barbat este mai important sa fie frumos la locul de munca, in timp ce pentru o femeie in viata privata”, spune el.
Timothy Judge, de la Universitatea din Florida, a aratat ca frumusetea ajuta la serviciu, deoarece creste increderea in sine si catalizeaza atentia celorlalti. „Cine este frumos castiga mai mult, independent de inteligenta si pregatirea sa”, a scris cercetatorul in Journal of Applied Physiology, dupa ce a examinat barbati si femei cu varsta intre 25-75 de ani.
In SUA exista deja persoane care au apelat la justitie, plangandu-se de discriminarea suferita din cauza unui nas prea mare sau a unor incisivi proeminenti. in opinia lui Hamermesh, legile cele mai potrivite pentru protejarea uratilor ar putea fi cele privind persoanele cu handicap. El spune ca si la universitate se practica discriminarea, avand in vedere ca studentii evalueaza mai bine si frecventeaza mai mult cursurile unor profesori aratosi.
„In psihiatrie este la fel: medicii atragatori sunt cei care au mai mult succes cu pacientii. In anii ’60 si ’70, Harry Sullivan a demonstrat ca psihiatrii obiectiv frumosi sunt cei care se fac mai ascultati si obtin rezultate mai bune in spital”, a declarat Adelia Lucattini, presedinte al Societatii Internationale de Psihiatrie Integrativa si Salutogeneza din Roma.
Hamermesh crede ca este inutil sa recurgi la chirurgie plastica, deoarece pentru fiecare dolar cheltuit, rentabilitatea este de numai 4 centi. Potrivit unui sondaj al Journal of Research in Personality, frumusetea nu-ti aduce intotdeauna fericire, iar a obtine tot ce ai dorit cu ardoare nu te face mai linistit.