Scrie...

CARIERA

Hartuirea sexuala la locul de munca

Share

Potrivit studiului realizat de WORLD Policy Analysis Center de la Universitatea California din Los Angeles, aproape 82 milioane de femei muncesc in tari fara legislatii impotriva discriminarii de gen in ce priveste salariile si promovarile la locul de munca. 

Conditiile de munca pentru femei au ajuns recent in atentia publica in urma acuzatiilor, larg mediatizate, de hartuire si agresiune sexuale aduse de actrite celebre producatorului american de film Harvey Weinstein.

Dezvaluirile au declansat un val de acuzatii si impotriva altor figuri din industria de divertisment, iar milioane de femei si-au relatat, in cadrul campaniei #MeToo, experientele similare de hartuire sau agresiune din partea unor colegi, sefi sau a altor persoane.

La nivel global, 68 de state, in care muncesc aproape 235 de femei, nu interzic hartuirea sexuala la locul de munca, potrivit studiului, care a analizat legislatiile in vigoare in cele 193 de state membre ale Organizatiei Natiunilor Unite.

Absenta protectiei legale la locul de munca le afecteaza insa si pe femeile care nu lucreaza, ca si pe acelea care au renuntat la locurile de munca sau le evita din cauza hartuirii, a declarat Jody Heymann, director fondator al WORLD Center si principalul autor al studiului.

„In aceste 68 de state sunt 424 milioane de femei de varsta activa, asa incat exista un numar imens de femei si o treime din tarile lumii fara protectie impotriva hartuirii sexuale”, a subliniat ea pentru Reuters Thomson Foundation.

Studiul a mai relevat ca, desi trei sferturi dintre state interzic discriminarea de gen in ce priveste promovarile la locul de munca, se mentin totusi „mari decalaje” in domeniu.

In majoritatea tarilor sunt in vigoare legi menite sa protejeze dreptul femeilor la salariu egal, dar mai putin de jumatate le garanteaza salariu egal pentru munca egala cu a barbatilor, reiese din acelasi studiu.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *