Scrie...

INGRIJIREA CORPULUI

Metode de reconstructie a sanului

Share

Este evident ca cea mai mare atentie in tratamentul cancerului de san va fi acordata tratamentului insusi al cancerului, eradicarea sa captand toata atentia.

Totusi, in functie de stadiul tumorii, dupa o consultare a chirurgului oncolog cu chirurgul plastician, se poate aprecia siguranta realizarii reconstructiei sanului in aceeasi etapa operatorie sau transformarea reconstructiei intr-o indicatie intarziata.

Este luat in consideratie aspectul intraoperator al tumorii si tesuturilor sanului, cat si ganglionii limfatici si afectarea lor de procesul tumoral. Poate deriva din acest aspect tipul de cura chirurgicala adoptata. Indicatia acestei reconstructii este justificata de sentimentul de integritate pe care il determina precum si recastigarea feminitatii.

Tratamentul chirurgical al sanului postmastectomie include doua tipuri de proceduri:

1. reconstructia cu expander/implant

2. reconstructia autogena (cu tesuturi proprii)

Optiunile chirurgicale in reconstructia de san sunt reprezentate de:

  • Expander temporar urmat de inlocuirea acestuia de un implant permanent

  • Expander-implant permanent

  • Reconstructia cu implant permanent

  • Reconstructia cu lambou musculo-cutan din latisimus dorsi asociat cu expander sau implant

  • Lambou musculo-cutan din latisimus dorsi

  • Lambou musculo-cutan din muschiul drept abdominal

Acordul realizat preoperator partajeaza raportul intre excizia chirurgicala si defectul rezultat si metoda impusa de reconstructie.

Reconstructia cu expander/implant

Plasarea expanderului sub tesuturile moi ale toracelui poate realiza o marire de volum suficienta pentru a compensa un san de marime mica sau medie. Buzunarul creat sub muschiul mare pectoral se intinde lateral pana la seratus anterior, linia axilara anterioara, iar inferior pana la fascia dreptului abdominal. In cazul in care implantul nu este acoperit in totalitate de muschiul mare pectoral, se va folosi o matrice dermala (ADM).

Dupa plasarea expanderului, acesta se umple cu o cantitate minima de ser fiziologic, cantitate care sa elimine cutele dar sa nu determine presiune asupra suturilor tesuturilor supraiacente.

Expandarea percutana incepe in jur de doua saptamani postoperator si se realizeaza saptamanal in functie de toleranta tesuturilor. Se injecteaza 50-100 ml la fiecare expandare. Expandarea completa se realizeaza obisnuit in 2-6 luni, conducand in final la un volum asemanator cu al sanului controlateral. in functie de aspectul sanului indemn, acesta poate constitui tinta unei operatii de corectie a formei pentru a simetriza estetica celor doi sani.

Rezultatele obtinute sunt incurajatoare pentru pacienta, crescand increderea in sine si dorinta de a depasi momentul, cu influenta pozitiva asupra tratamentului cancerului de san in ansamblu.

dr. Lucian Popa, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica
0745.634.684
Iasi
lucpopa@yahoo.com
www.estetica-iasi.ro


 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *