Se estimează că 5 % din totalitatea copiilor români suferă de depresii severe care necesită o formă de tratament şi intervenția psihologilor sau a medicilor.
Depresia la copii nu are întotdeauna cauze bine determinate şi nu apare numai în familiile cu probleme sau în cele defavorizate. Ea trebuie depistată din timp şi tratată, chiar dacă nu este într-un stadiu destul de avansat.
Un copil deprimat nu este unul mereu nefericit, trist. S-ar putea ca nu tristeţea să fie simptomul care sa definească starea unui copil ca fiind deprimat.
Copiii experimentează şi manifestă simptomele depresive în mai multe moduri, unice, diferite de ale adulţilor.
Numeroşi copii nu îşi pot identifica depresiile folosind cuvinte, aşa că este vital ca părinţii să recunoască alte semne distinctive. De exemplu, copiii de vârste foarte mici ar putea să-şi exprime depresia prin modul de a se juca sau prin desenele pe care le fac.
Cei care dau semne de depresie folosesc culori întunecate şi teme destul de triste. Există posibilitatea ca ei să deseneze foarte des copaci fără frunze, fără ramuri sau fructe, case dărâmate, animale sau copii plângând.
Aceste teme ar putea indica posibilitatea existenţei unei moşteniri genetice primare a depresiei, o reacţie la stresul familial sau şcolar, sau ambele.
Copiii cu semne de depresie pot dobândi noi probleme de comportament acasă şi la şcoală. Ei pot fi mereu iritabili şi hipersensibili, fără să-şi dea seama de ce.
Adesea, gradul lor de toleranţă la conflicte şi frustrare este foarte scăzut. Puterea de concentrare este considerabil limitată. La asemenea comportament se acţionează destul de sever prin pedepse şi certuri, dar este indicat ca mai întâi să se cerceteze dacă principala cauză nu este depresia.
Un semn cheie care indică o depresie şi care nu trebuie ignorat este o schimbare bruscă a randamentului şcolar. Dacă un copil începe să ia note mai mici ca de obicei, într-un mod constant ar putea fi un indiciu că el este deprimat.
Copiii care au o depresie avansată se izolează adesea de prieteni şi de familie într-un mod care nu îi caracterizează în mod normal.
Unii copii dorm în timpul zilei mai mult decât de obicei, pot părea înceţi, letargici şi lipsiţi de interes în activităţile lor obişnuite.
Mulţi copii de vârste mai mici care suferă de depresie acuză o largă varietate de probleme de sănătate, precum dureri de cap, dureri de stomac, de picioare sau de mâini.
Dacă apar des asemenea simptome, părinţii trebuie să ia în considerare şi posibilitatea depresiei. Aceste probleme ar putea avea o însemnătate deosebita în cazul în care copilul le foloseşte cu regularitate ca să scape de şcoală, de prieteni sau de ceilalţi membri ai familiei.
Părinţii trebuie să ia în serios orice temă cu referire la moarte care apare în scrierile, în desenele sau în conversaţiile copilului. Ar putea exista riscul ca acesta să se gândească la suicid şi chiar sa pună în aplicare acest lucru.
Copiii trebuie întrebaţi direct despre sentimentele lor şi în cazul celor mai mici semne de depresie trebuie duşi la consilieri sau chiar psihologi care să-i ajute şi să încerce să-i înţeleagă.