Potrivit unei noi cercetări, femeile care sunt cu 7 până la 9 ani mai în vârstă decât soții lor se confruntă cu o probabilitate cu 20% mai mare de a înceta din viață prematur, comparativ cu situația în care ar avea aceeași vârstă, relatează The Guardian.
Mariajul, în general, mărește speranța de viață, însă diferența de ani dintre soți îi afectează într-un mod distinct pe reprezentanții celor două sexe.
În cazul femeilor, secretul unei vieți lungi îl reprezintă căsătoria cu o persoană de aceeași vârstă, conform rezultatelor obținute în urma analizei datelor medicale ale aproximativ două milioane de cupluri din Danemarca.
Studiul a mai evidențiat că unirea destinului cu un bărbat mai în vârstă scurtează speranța de viață a femeii, în timp ce traiul alături de unul mai tânăr îi diminuează și mai mult existența.
Cercetările anterioare au scos la iveală faptul că bărbații trăiesc mai mult dacă au o soție mai tânără, iar specialiștii se așteptau să întâlnească același efect și la femeile căsătorite cu bărbați mai tineri.
Însă, studiul condus de Sven Drefahl, din cadrul Institutului Max Plank pentru cercetări demografice din Rosktock, Germania, a relevat că, odată cu mărirea diferenței de vârstă dintre soți, se micșorează speranța ei de viață, indiferent dacă el este mai tânăr sau mai în vârstă.
Astfel, dacă bărbatul este cu 7 – 9 ani mai mare, atunci soția sa are un risc cu 11 % mai mare de a deceda prematur.
În schimb, în cazul în care ea este cu 7 – 9 ani mai în vârstă, probabilitatea sa de a muri mai devreme este cu 20 % mai mare.
Unul dintre motivele care conduce la acest fenomen se presupune a fi nivelul mult mai mare de stres cu care trebuie să se confrunte femeile căsătorite cu bărbați mai tineri.
Chiar și așa, atât femeile, cât și bărbații implicați într-un mariaj au o speranță de viață mai mare decât indivizii necăsătoriți.
Citește și Infuzie pentru eliminarea cearcănelor