Multe dintre alimentele pe care le consumăm conțin substanțe care, în cantitate mare, ar putea fi extrem de dăunătoare pentru organismul uman.
De exemplu, cartoful, atât de cunoscut și extrem de întâlnit în mai toate mesele omului modern, are însă și un mic secret.
Acest „prieten” la care apelăm atât de des ne poate furniza din când în când câte o cantitate mică de otravă.
Cartoful sau, mai corect spus, porțiunile verzi din acesta conțin în mod natural cantități mici dintr-o otravă numită solanină.
Culoarea verde este dată în realitate de clorofilă, dar prezența ei indică existența solaninei, substanță responsabilă pentru gustul amar al unor porțiuni din cartof.
Solanina este, din punct de vedere chimic, un glicoalcaloid derivat structural din colesterol și face parte din armele de apărare pe care le are planta împotriva insectelor și bolilor.
Desigur că nici organismul uman nu este imun la această substanță!
Solanina se dezvoltă în cartofi atunci când aceștia sunt depozitați la lumină sau în locuri cu temperaturi extreme (prea cald sau prea frig).
Solanina interferează cu capacitatea corpului de a folosi o anumită substanță ce facilitează transmiterea impulsurilor nervoase între neuroni.
Ingerată în cantități extrem de mari, solanina produce vomă, diaree, dureri de cap și chiar afecțiuni grave ale sistemului central.
Citește și Remediile naturiste din China prezintă potențial toxic
În orice caz, dacă nu căutați și nu consumați intenționat cartofii verzi, nu aveți cum să ingerați o cantitate de solanină suficient de mare ca să vă afecteze.
Cartofii pe care îi consumăm conțin o cantitate atât de mică de solanină încât ar trebui să consumăm 4,5 kg la o masă ca să apară vreun simptom neurologic.
Nu vă îngrijorați dacă, din când în când, mai consumați câte un cartof cu porțiuni verzi.
Evitați însă acești cartofi în alimentația copiilor, deoarece ei au corpul mai mic și sunt, prin urmare, mai sensibili.
Rețineți însă că solanina este conținută în cantități mult mai mari în frunzele, tulpina și coaja cartofului.
Trebuie să mai știți și că această substanță mai este conținută de roșii, vinete și de ardei.
Articol scris de Adina Rusu, nutriționist – dietetician