Produsele pe bază de soia reprezintă, de sute de ani, sursa principală de proteine pentru populația din Japonia și din China. Datorită proprietăților sale nutritive, soia este consumată astăzi în variate forme culinare, care mai de care mai gustoase și mai exotice. Dintre acestea, tofu a devenit extrem de întâlnit și pe mesele europenelor, fie că sunt vegetarieni sau nu.
Tofu este produs prin coagularea laptelui de soia cu săruri minerale sau cu acizi coagulanți.
Variind densitatea laptelui de soia sau metoda de coagulare se poate controla cât lichid mai rămâne în tofu, determinând astfel textura produsului final.
Există astfel mai multe tipuri de tofu, putând fi clasificate în două mari categorii: tofu proaspăt și tofu procesat.
La rândul său, tofu proaspăt poate fi: mătăsos, moale, ferm sau extra-ferm, super-ferm.
Tofu procesat poate fi la rândul său de mai multe tipuri: fermentat alb sau roșu, prăjit, congelat sau cu diferite arome.
Valori nutriționale pentru 100 g tofu: 100 g de tofu furnizează organismului 70 de calorii.
În ceea ce privește macronutrienții, în 100 g de tofu găsim 4 g grăsimi (din care 1 g grăsimi saturate), 2 g glucide și 8 g proteine.
Tofu – sursă de proteine de bună calitate
Valoarea unui aliment ca sursă de proteine depinde de doi factori: cantitatea proteinelor conținute și calitatea acelor proteine.
De remarcat este faptul că proteinele din tofu sunt bogate în lisină, un aminoacid esențial care lipsește din multe cereale.
În timp ce multe alimente bogate în proteine, precum carnea sau fasolea, sunt greu de digerat, tofu este extrem de ușor de digerat datorită metodei de preparare.
Dintre alimentele bogate în proteine, tofu se evidențiază printr-un aport caloric redus, dar și printr-un conținut scăzut de grăsimi saturate și prin lipsa colesterolului.
În ceea ce privește mineralele, tofu este extrem de bogat în calciu. Astfel, 100 g de tofu conțin 201 mg de calciu, această cantitate reprezentând 20 % din necesarul zilnic.
De asemenea, tofu este bogat și în fier, fosfor, potasiu și sodiu. De asemenea, tofu este bogat în vitaminele B și E
Articol scris de Adina Rusu, nutriționist-dietetician