Consumul ridicat de orez alb ar genera un risc mai ridicat de îmbolnăvire de diabet de tipul 2, potrivit unui studiu efectuat de o echipă de cercetători americani.
Potrivit specialiștilor, incidența bolii ar fi în creștere constantă și necesită efectuarea de cercetări pentru identificarea factorilor de risc.
Astfel, oamenii de știință au descoperit că unul din acești factori de risc este consumul ridicat de orez alb.
Doctorul Qi Sun și colegii săi de la Harvard School of Public Health au analizat rezultatele a două studii efectuate în China și Japonia și a altor două realizate în Statele Unite și Australia.
Analizând datele colectate de la peste 350.000 de persoane, au ajuns la concluzia că un consum mare de orez alb prezintă riscul de îmbolnăvire de diabet.
Orezul nu trebuie consumat în fiecare zi, este bine să fie mâncat o dată sau de două ori pe săptămână, a spus Qi Sun citat de Daily Mail.
Totuși, acest lucru nu este o noutate pentru cercetători, deoarece consumul de orez este asociat cu un indice ridicat al glicemiei.
Acest indice este estimat în funcție de viteza la care nivelul de glucoză crește în sânge după ce s-a consumat orez.
În comparație cu orezul negru, care generează o creștere lentă a glicemiei, orezul alb are un efect de creștere rapidă a glucozei în sânge.
De asemenea, orezul alb, fiind mai rafinat și, prin urmare, prelucrat, pierde numeroase substanțe nutritive, precum fibrele sau magneziul, care ajută în mod normal la prevenirea apariției diabetului.
Aceste rezultate publicate în British Medical Journal sunt departe de a-i convinge pe toți specialiștii, care spun că nu există nicio dovadă reală că orezul alb consumat în exces ar duce la diabet.
Catherine Collins, medic la Spitalul St George’s din Londra, afirmă că studiul a permis stabilirea unei legături între consumul mare de orez alb și riscul crescut de diabet în rândul populațiilor asiatice.
Dar, rezultatele nu pot fi extinse și la alte țări în care orezul constituie o mică parte din alimentație. Deci, în aceste țări trebuie identificați alți factori de risc.
Citește și Remedii pentru creșterea rapidă a părului