Scrie...

SANATATE

Cum scapam de amintirile penibile

Share

O echipa de oameni de stiinta a descoperit ca visele permit o mai buna gestionare a amintirilor si emotiilor negative.

Conform cercetatorilor de la Universitatea Berkeley, California, cand creierul trateaza experientele noastre in timpul viselor, elimina intr-un fel durerea pricinuita de amintirile negative.

„In timpul somnului paradoxal, amintirile sunt reactivate, puse in perspectiva, conectate si integrate, intr-o stare in care neurotransmitatorii stresului sunt suprimati”, explica Els van der Helm, autorul studiului.

Studiul a fost realizat pe doua grupe de persoane, care au privit 150 de imagini incarcate de emotie, de doua ori, la interval de 12 ore. Spre deosebire de oamenii din grupul celor care au ramas trezi, cei care au dormit in timpul celor doua vizionari au raportat o diminuare semnificativa a starii lor de stres emotional.

In opinia profesorului Matthew Walker, care a participat la experiment, stadiul in care se viseaza in timpul noptii actioneaza ca un fel de terapie care curata si calmeaza amintirile extrem de penibile din ziua precedenta.

Aceasta descoperire poate explica de ce oamenii care sufera de stres post-traumatic, cum ar fi veteranii de razboi, sunt hartuiti de cosmaruri. Ei sunt privati de aceasta faimoasa functie de terapie a somnului!

 

Tag
Articolul anterior

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole asemănătoare