Nu au dinți ascuțiți și nu iubesc sângele, dar absorb energia și optimismul persoanei care le stă alături.
În timp ce unele relații sunt pozitive și constructive, altele seamănă mai mult cu un conflict continuu care consumă energie și fericire.
Vampirii emoționali par să se hrănească din suferința partenerului, pe care-l supun continuu la mici chinuri psihologice.
Unicul lor obiectiv este să-l facă să se simtă inadaptat și nedorit.
Sunt suficiente propoziții scurte precum „ai mai pus câteva kilograme pe tine”, „astăzi ești cam palidă”, „ești prea sensibilă”, critici mărunte care aduc indispoziția.
Din acest motiv victimele vampirilor emoționali pot fi recunoscute prin unele detalii: ochi și pleoape căzute, indispoziție, dorința de a găsi buna dispoziție în alimente, anxietate și pesimism.
Să vedem așadar care sunt principalele tipuri de vampiri emoționali:
1. Narcisistul
Acestei persoane cu siguranța nu îi lipsește autostima și crede că doar ce i se întâmplă lui are importanță. Este periculos, deoarece nu este capabil să empatizeze.
De la narcisist nu veți obține iubire necondiționată, iar dacă nu veți face ce dorește, devine răzbunător.
Dacă aveți o relație cu o persoană de acest gen, trebuie să învățați să fiți mai independentă.
2. Victima
Tinde să-și acapareze prada prin tehnica „săracul de mine”. Toată lumea este împotriva lui și cere tot timpul compasiune.
Fericirea dumneavoastră va fi anulată de pesimismul lui constant. Trebuie să-i explicați cu fermitate că nu este centrul universului și că toți oamenii au probleme.
3. Controlorul
Este obsedat de nevoia de a controla totul și are o părere despre orice. Își exercită controlul anulând sentimentele dumneavoastră.
Din păcate, nu are rost să vă împotriviți unei astfel de persoane și să încercați să vă impuneți ideile treptat, fără a vă victimiza.
4. Logoreicul
Nu este interesat de sentimentele dumneavoastră, nu pricepe semnalele non verbale și vorbește mai mult pentru el decât pentru ceilalți.
Singura metodă să vă apărați este să încercați să-l întrerupeți din vorbit.
5. Actorul dramatic
Exagerează orice problemă mică sau incident. Ca să vă apărați trebuie să încercați să nu vă contaminați de anxietatea lui, să încercați să vă mențineți calmul și să acordați lucrurilor importanța corectă.
Citește și Probioticele – ce sunt și ce beneficii aduc