Celulita, aspectul inestetic al pielii, este prezentă la 98% dintre femei şi, la multe dintre acestea, a dus la depresii, scăderi ale libidoului şi la multe alte afecţiuni (insuficienţă venoasă, boală varicoasă, patologii renale, patologii cardiace).
Iată care sunt, pe scurt, cele mai eficiente terapii şi mecanismele lor de acţiune:
Endermologia
Studiile experimentale au evidenţiat, pentru endermologie, următoarele mecanisme directe de acţiune:
Acţiune tisulară – endermologia stimulează activitatea fibroblaştilor, crescând sinteza de fibre, calitatea fibrelor structurale şi de conexiune, elasticitatea, plasticitatea şi rezistenţa acestora.
Studiile experimentale efectuate pe pielea umană au arătat că după tratament endermologic cantitatea de fibre de colagen creşte cu 27-30% în funcţie de vârsta acestora şi de localizarea ariilor tratate.
Efect benefic asupra fenomenelor de lipoliză la nivelul adipocitelor, adică folosirea grăsimii din adipocit ca sursă de energie pentru nevoile curente ale organismului şi deci micşorarea depozitelor adipoase per ansamblu.
Mecanismul principal prin care produce aceste efecte este acela de creştere a cantităţii de sânge care perfuzează structurile tegumentare.
După doar 15 şedinţe de endermologie se observă întinerirea pieii. Din punct de vedere histologic, acest lucru se traduce prin reorganizarea structurii dermului cu creşterea cantităţii de colagen, epidermul se tonifică şi creşte în grosime, devenind mai elastic şi mai rezistent.
Tratamentul propriu-zis trebuie să conţină 10-20 de şedinţe de endermologie. O şedinţă durează 50 de minute, iar frecvenţa acestora, cel puţin la începutul tratamentului, trebuie să fie de 2-3 pe săptămână.
Presoterapia şi drenajul limfatic
Aceasta este o terapie de neînlocuit în tratarea celei mai întâlnite forme de celulită – celulita edematoasă. Acest tip de celulită este caracteristic persoanelor tinere – „celulita tinereţii”, de tip hormonal, cu coapse îngroşate, „burtică şi aripioare” care provoacă importante sechele atât de tip fizic, cât şi psiho-emoţional.
Celulita edematoasă este, de asemenea, caracteristică ciclurilor menstruale cu accentuare în cea de a doua parte a acestora, fiind denumită şi „edem ciclic idiopatic”.
Aceasta se extinde pe întreaga suprafaţă a membrelor inferioare şi abdomen şi se intensifică în ortostatism. Adesea apare reducerea diurezei (eliminarea de lichide) şi creşterea consecutivă a retenţiei hidrice (retenţia de lichide – picioare grele, umflate, dureroase).
Este predecesoarea bolii varicoase. Prin urmare, acest tip de tratament este esenţial atât pentru celulită, cât şi pentru prevenirea şi tratarea insuficienţei venoase şi a bolii varicoase.
Mecanismul constă în aplicarea unor presiuni externe pe membrele inferioare care să contrabalanseze deficitele de presiune şi să favorizeze recuperarea lichidului interstiţial.
Prin urmare, favorizează circulaţia sanguină, limfatică şi venoasă în favoarea eliminării lichidelor stagnate în exces şi a toxinelor, precum şi îmbunătăţirea tonusului vascular şi a circulaţiei per ansamblu.
Patologiile descrise mai sus pot fi tratate doar prin presoterapie şi drenaj limfatic, dar metodele combinate (de exemplu endermologie + presoterapie + drenaj limfatic) dau rezultate colosale, de lungă durată, cu risc mai mic de reapariţie.
Presoterapia trebuie efectuată doar în cabinete medicale de specialitate sub supraveghere medicală sau a unui personal instruit în acest sens.
Mezoterapia
Este o metodă de tratament relativ nouă care constă în aplicarea la nivelul dermului a unor microinjecţii cu diferite substanţe anticelulitice. Se foloseşte un pistol de injectare, un instrument inovator care face procedura mult mai precisă şi mult mai puţin dureroasă.
Metoda acţionează direct asupra grăsimii în exces, induce o îmbunătăţire a componentei vasculare şi metabolice astfel încât este favorizat metabolismul local.
Mezoterapia are aplicaţii diverse. Pe lângă indicaţia anticelulitică are rezultate deosebite în prevenirea şi tratarea pielii lăsate, a vergeturilor, reducerea depozitelor de grăsime localizată, precum şi tratarea îmbătrânirii pielii, ridurilor, alopeciei, acneei.
Substanţele injectate sunt diferite în funcţie de indicaţia de aplicare şi efectul dorit. Numărul de şedinţe diferă în funcţie de stadiul afecţiunilor de tratat şi rezultatele urmărite.
Pentru celulită se injectează substanţe având următoarele roluri:
* Creşterea circulaţiei
* Reducerea depozitelor adipoase
* Creşterea elasticităţii pielii prin stimularea formării colagenului şi a elastinei
* Eliminarea toxinelor şi a apei în exces
Substanţele injectate sunt fie naturale, obţinute din extracte de plante, fie obţinute în laborator. Se folosesc vitamine, antioxidanţi, agenţi de lipoliză sau preparate homeopate.
Fiecare metodă descrisă mai sus are aportul său colosal în tratarea celulitei, precum şi a altor patologii ce survin în urma apariţiei ei. Dar, practica a demonstrat că prin combinarea terapiilor se obţine cel mai bun rezultat în cel mai scurt timp cu efecte ce durează mai mult.
Citește și Dieta italiană – scădeți în greutate în mod natural