Scrie...

INGRIJIREA CORPULUI

Cele mai importante terapii impotriva celulitei

Share

Celulita, aspectul inestetic al pielii, este prezenta la 98% dintre femei si, la multe dintre acestea, a dus la depresii, scaderi ale libidoului si la multe alte afectiuni (insuficienta venoasa, boala varicoasa, patologii renale, patologii cardiace).

Iata care sunt, pe scurt, cele mai eficiente terapii si mecanismele lor de actiune:

Endermologia

Studiile experimentale au evidentiat, pentru endermologie, urmatoarele mecanisme directe de actiune:

Actiune tisulara – endermologia stimuleaza activitatea fibroblastilor, crescand sinteza de fibre, calitatea fibrelor structurale si de conexiune, elasticitatea, plasticitatea si rezistenta acestora. Studiile experimentale efectuate pe pielea umana au aratat ca dupa tratament endermologic cantitatea de fibre de colagen creste cu 27-30% in functie de varsta acestora si de localizarea ariilor tratate.

Efect benefic asupra fenomenelor de lipoliza la nivelul adipocitelor, adica folosirea grasimii din adipocit ca sursa de energie pentru nevoile curente ale organismului si deci micsorarea depozitelor adipoase per ansamblu. Mecanismul principal prin care produce aceste efecte este acela de crestere a cantitatii de sange care perfuzeaza structurile tegumentare.

Dupa doar 15 sedinte de endermologie se observa intinerirea pieii. Din punct de vedere histologic, acest lucru se traduce prin reorganizarea structurii dermului cu cresterea cantitatii de colagen, epidermul se tonifica si creste in grosime, devenind mai elastic si mai rezistent.

Tratamentul propriu-zis trebuie sa contina 10-20 de sedinte de endermologie. O sedinta dureaza 50 de minute, iar frecventa acestora, cel putin la inceputul tratamentului, trebuie sa fie de 2-3 pe saptamana.

Presoterapia si drenajul limfatic

Aceasta este o terapie de neinlocuit in tratarea celei mai intalnite forme de celulita – celulita edematoasa. Acest tip de celulita este caracteristic persoanelor tinere – „celulita tineretii”, de tip hormonal, cu coapse ingrosate, „burtica si aripioare” care provoaca importante sechele atat de tip fizic, cat si psiho-emotional. Celulita edematoasa este, de asemenea, caracteristica ciclurilor menstruale cu accentuare in cea de a doua parte a acestora, fiind denumita si „edem ciclic idiopatic”. Aceasta se extinde pe intreaga suprafata a membrelor inferioare si abdomen si se intensifica in ortostatism. Adesea apare reducerea diurezei (eliminarea de lichide) si cresterea consecutiva a retentiei hidrice (retentia de lichide – picioare grele, umflate, dureroase) Este predecesoarea bolii varicoase. Prin urmare, acest tip de tratament este esential atat pentru celulita, cat si pentru prevenirea si tratarea insuficientei venoase si a bolii varicoase.

Mecanismul consta in aplicarea unor presiuni externe pe membrele inferioare care sa contrabalanseze deficitele de presiune si sa favorizeze recuperarea lichidului interstitial. Prin urmare, favorizeaza circulatia sanguina, limfatica si venoasa in favoarea eliminarii lichidelor stagnate in exces si a toxinelor, precum si imbunatatirea tonusului vascular si a circulatiei per ansamblu.

Patologiile descrise mai sus pot fi tratate doar prin presoterapie si drenaj limfatic, dar metodele combinate (de exemplu endermologie + presoterapie + drenaj limfatic) dau rezultate colosale, de lunga durata, cu risc mai mic de reaparitie.

Presoterapia trebuie efectuata doar in cabinete medicale de specialitate sub supraveghere medicala sau a unui personal instruit in acest sens.

Mezoterapia

Este o metoda de tratament relativ noua care consta in aplicarea la nivelul dermului a unor microinjectii cu diferite substante anticelulitice. Se foloseste un pistol de injectare, un instrument inovator care face procedura mult mai precisa si mult mai putin dureroasa. Metoda actioneaza direct asupra grasimii in exces, induce o imbunatatire a componentei vasculare si metabolice astfel incat este favorizat metabolismul local.

Mezoterapia are aplicatii diverse. Pe langa indicatia anticelulitica are rezultate deosebite in prevenirea si tratarea pielii lasate, a vergeturilor, reducerea depozitelor de grasime localizata, precum si tratarea imbatranirii pielii, ridurilor, alopeciei, acneei.

Substantele injectate sunt diferite in functie de indicatia de aplicare si efectul dorit. Numarul de sedinte difera in functie de stadiul afectiunilor de tratat si rezultatele urmarite.

Pentru celulita se injecteaza substante avand urmatoarele roluri:

* Cresterea circulatiei

* Reducerea depozitelor adipoase

* Cresterea elasticitatii pielii prin stimularea formarii colagenului si a elastinei

* Eliminarea toxinelor si a apei in exces

Substantele injectate sunt fie naturale, obtinute din extracte de plante, fie obtinute in laborator. Se folosesc vitamine, antioxidanti, agenti de lipoliza sau preparate homeopate.

Fiecare metoda descrisa mai sus are aportul sau colosal in tratarea celulitei, precum si a altor patologii ce survin in urma aparitiei ei. Dar, practica a demonstrat ca prin combinarea terapiilor se obtine cel mai bun rezultat in cel mai scurt timp cu efecte ce dureaza mai mult.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *