Corecţia chirurgicală a depozitelor adipoase este o modalitate de abordare care în prezent tentează pentru rezolvarea unor aspecte mai puţin plăcute ale corpului.
Liposucţia
Liposucţia reprezintă extragerea selectivă a depozitelor de grăsime cu ajutorul unor canule speciale pentru îmbunătăţirea contururilor corpului. Se poate folosi ca procedură unică sau în asociere cu alte proceduri. Liposucţia este una din cele mai populare proceduri estetice şi poate fi practicată doar de chirurgi esteticieni experimentaţi. Aprecierea utilităţii şi rezultatelor posibile ale liposucţiei se va face în cadrul consultului preoperator. Este o metodă corectivă a aspectelor inestetice determinate de surplusul de ţesut adipos, dar nu este un tratament pentru obezitate generalizată. Pacienţii obezi trebuie să fi urmat, anterior liposucţiei, tratamente de scădere ponderală şi să continue dieta şi după procedura chirurgicală.
Citește și Chirurgia țesutului gras
Liposucţia nu corectează celulita şi nici vergeturile, nu face corecturi impresionante ale siluetei. Este posibil să fie nevoie de o nouă liposucţie pentru accentuarea rezultatului la un interval de câteva luni. Pielea suprajacentă zonei liposucţionate poate să rămână în exces după aspiraţia depozitului de grăsime (în special dacă aceasta nu prezintă elasticitate), exces de piele care se retractă ulterior, în funcţie de diferenţele de volum preexistente. Imperfecţiuni în planeitatea şi netezimea zonei sunt posibile. Prin intermediul unor mici incizii de 3-6 mm se pot scoate cantităţi de aspirat grăsos de până la 6 litri, la o singură intervenţie chirugicală. Depăşind această cantitate este necesară compensarea lichidiană şi chiar transfuzia de sânge. Efectul are un caracter permanent.
Tehnica intumescenţei
Este metoda cea mai folosită. Prin mici incizii 3-6mm dispuse în anumite poziţii, în relaţie cu ţesutul gras ce urmează a fi abordat, se instilează până la 3 litri de soluţie lipolitică, ce va dizolva grăsimea, făcând-o mai uşor de absorbit. Soluţia salină poate conţine şi anestezic şi adrenalină pentru minimalizarea sângerărilor. Procedura utilizează canule subţiri prin care se absoarbe grăsimea destructurată.
Lipoliza cu ajutorul vibraţiilor
Această tehnică asociază metodei intumescenţei şi vibraţia canulei de liposucţie care favorizează distrugerea celulelor grase. Prin această metodă este mai puţin probabilă lezarea unor structuri vasculare sau nervoase şi rezultatele operatorii sunt mai bune în zonele dificile.
Detalii
Rezultatele variază de la o zonă la alta, cele mai bune rezultate se obţin la talie, şolduri şi coapse precum şi pe faţa internă a genunchiului. Mai puţin performante sunt abordările la nivelul abdomenului (dependent de dimensiunea depozitelor de grăsime) când surplusul tegumentar poate rămâne cu un grad de ptoză – se impune o bună apreciere a chirurgului asupra tehnicii abordate, la gât, bărbie dublă, obraji. Rezultate parţiale se obţin la nivelul spatelui, regiunii inghinale, pliurilor fesiere şi gleznelor, zone despre care pacientul trebuie clar avizat asupra rezultatelor posibile.
Citește și Chirurgia tesutului gras (I)
Grăsimea îndepartată nu se reface, efectul fiind permanent. Totuşi, este posibil ca scăderea în greutate să nu fie percepută ca atare. Pentru controlul simetriei şi perfecţiunii contururilor se recomandă realizarea liposucţiei în mai multe serii, de fiecare dată într-o proporţie de 70% din cantitatea depozitului.
Înainte de operaţie sunt marcate limitele şi gradul de îndepărtare a ţesutului gras cu ajutorul unui marker. Operaţia poate dura 1-3 ore, în funcţie de cantitatea de grăsime şi suprafaţa corporală interesată. Anestezia poate fi locală, pentru cantităţi mici şi medii de grăsime extrasă şi anestezie generală pentru cantităţi mai mari. Cicatricile vor fi inaparente.
Dupa operaţie, timp de 4-6 săptămâni, pacientul va trebui să poarte corsete elastice special concepute pentru fiecare segment corporal, pentru a diminua sângerarea şi formarea de hematoame, precum şi pentru a ajuta la reaşezarea tegumentară. După 7-10 zile, firele de sutură sunt îndepărtate. Reintegrarea socială completă şi munca sunt posibile după aproximativ 3-7 zile. Pot să apară postoperator dureri uşoare care cedează la antialgice obişnuite, dar senzaţia cea mai frecventă este cea de constricţie, tensiune, care impiedică mobilizarea energică. Masajul zonelor liposucţionate este început după 14 zile postoperator şi continuată câteva luni. Rezultatele pot fi apreciate cel mai devreme la 6 săptămâni, iar rezultatul final se observă la 6-12 luni.
Spitalizarea
Este necesară internarea pentru cel puţin 24 ore, în cazul intervenţiilor în care se extrag cantităţi mari.
Complicaţii
Complicaţiile acestei intervenţii apar cu o incidenţă redusă, sunt tratabile şi urmările sunt aproape inexistente. Edemul poate persista în unele cazuri până la 6 luni (glezne), amorţeli şi înţepături în regiunea leziunilor tegumentare, până la o lună, dureri, parestezii. Sunt citate de asemenea în literatură edemul, hematomul, seromul – fenomene tranzitorii — sau chiar suprainfectarea zonei liposucţionate. Cu o evoluţie mai serioasă, dar mult mai rar pot apărea tromboflebita, tromb-embolismul pulmonar.
dr. Lucian Popa, medic primar chirurgie plastică, reconstructivă și estetică
0745.634.684
lucpopa@yahoo.com