Scrie...

SANATATE

Cu ce le ajuta pe femei renuntatul la fumat?

Share

Speranta de viata a femeilor care se lasa de fumat inainte de 40 de ani creste fata de cea a celor care continua sa fumeze, arata un studiu publicat recent.

Daca inceteaza sa fumeze inainte sa implineasca 40 de ani, femeile pot spera sa traiasca cu noua ani mai mult decat cele care o fac in continuare, chiar daca speranta de viata a fostelor fumatoare ramane mai mica decat a femeilor care nu au fumat niciodata, conform studiului aparut in revista medicala britanica The Lancet.

Studiul s-a desfasurat pe circa 1,2 milioane de britanice, selectionate intre 1996 si 2001 si observate pana in 2011. Femeile, cu varste cuprinse intre 50 si 65 de ani, au fost intervievate in privinta stilului de viata si a starii de sanatate la interval de trei ani. Dintre participantele la studiu, 20% erau fumatoare, 28%, foste fumatoare, iar 52% nu fumasera niciodata.

Rezultatele au aratat ca fumatoarele aveau in medie o speranta de viata cu 11 ani mai mica decat cele care nu au fumat niciodata, riscul de deces inainte de 70 de ani fiind de 24% in cazul fumatoarelor si de 9% la nefumatoare.

Cercetatorii britanici s-au interesat indeosebi de ce s-a intamplat cu femeile care s-au lasat de fumat la diferite varste. Ei au aflat ca, lasandu-se de fumat inainte de 40 de ani, pot avea o speranta de viata cu noua ani mai mare si cu zece daca inceteaza sa fumeze inainte de 35 de ani.

„Fie ca sunt barbati sau femei, fumatorii care se lasa de fumat la varsta de mijloc vor castiga zece ani de viata”, arata unul din coautorii studiului, Richard Peto de la Universitatea Oxford. „Nu inseamna totusi ca femeile pot fuma fara grija pana la 40 de ani, dupa care sa se lase, fiindca ele prezinta in deceniile care urmeaza o rata a mortalitatii mai mare cu 20% decat nefumatoarele”, se mai spune in studiu.

Decesul prematur al fumatoarelor este provocat in general de cancerul la plamani si afectiunile respiratorii cronice, precum si de boli cardiovasculare. La cele care se lasa de fumat intre 45 si 55 de ani, riscul de deces prematur este mai mare cu 56% decat la nefumatoare, insa castiga sase-sapte ani de viata fata de cele care continua sa fumeze.

Daca se face o comparatie intre femeile care continua sa fumeze si nefumatoare, riscul global de moarte prematura creste de aproape trei ori. Riscul creste in functie de numarul de tigari fumate pe zi si de varsta la care femeile incep sa fumeze; cele care incep inainte de 15 ani prezinta riscul cel mai crescut, indeosebi in privinta cancerului la plamani.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *