Cercetători britanici au descoperit că brânza roquefort, cunoscută pentru vinișoarele ei verzi-albăstrui, are proprietăți anti-inflamatoare, factor care ar putea explica, în parte, longevitatea francezilor, relatează maxisciences.com.
Cu o speranță de viață de 84,80 ani, femeile din Franța sunt cele mai longevive din Europa. Fenomenul a pus probleme unui număr mare de cercetători, îndeosebi britanici.
Ceea ce ei numesc „paradoxul francez” se referă la aparenta contradicție care există, potrivit lor, între felul de a mânca al francezilor și sănătatea lor.
În Marea Britanie se consideră că francezii au o alimentație bogată în grăsimi – brânză, mezeluri – și băuturi alcoolice.
Numai că sănătatea globală a populației este relativ bună, înregistrându-se, de exemplu, o rata mult mai mică de infarcturilor decât în alte țări.
În Marea Britanie, speranța de viață medie a femeilor este de 81,3 ani. Cercetătorii de la o societate de biotehnologie din Cambridge cred că au găsit explicația: brânza roquefort.
Într-un studiu intitulat „Să fie brânza piesa care lipsea din puzzle-ul paradoxului francez?”, cercetătorii arată că au aflat că brânza roquefort are proprietăți anti-inflamatoare.
Ei au analizat proprietățile brânzei ăi au constatat că, cu cât ea este mai „maturată”, cu atât efectul anti-inflamator este mai intens.
Eficiența acestuia se accentuează când are loc într-un mediu acid, cum ar fi peretele stomacului sau suprafața pielii.
„Observațiile noastre arată că numai consumul de vin roșu nu poate explica paradoxul și poate alte elemente din alimentația tipic franceză ar putea duce la mortalitatea cardiovasculară redusă.
Consumul de brânză, îndeosebi al soiurilor cu mucegai, poate contribui la paradoxul francez – lansăm această ipoteză”, afirmă echipa de cercetători ai Lycotec, condusă de dr. Ivan Petyaev și dr. Iuri Bashmakov.
„Brânzeturile mucegăite”, inclusiv brânza roquefort, pot fi mai benefice pentru sănătatea cardiovasculară decât ne-am putea imagina văzând aspectul lor cremos și gustul sărat, adaugă cercetătorii citați de The Telegraph și al căror studiu a apărut în revista „Medical Hypotheses”.
Puși în fața unui asemenea potențial, cercetătorii de la Lycotec se gândesc la o tehnologie care să identifice și să izoleze elementele care dau aceste proprietăți.
„Factorii anti-inflamatori descoperiți în aceste brânzeturi ar putea fi extrași și folosiți independent sau în produse farmaceutice sau cosmetice”, mai spun ei.
Citește și Ajută usturoiul la scăderea colesterolului?