Scrie...

SANATATE

Tigarile electronice cresc riscul de boli cardiace

Share

Persoanele care folosesc tigari electronice sunt mai des afectate de maladii cardiace in raport cu persoanele care nu folosesc aceste produse, potrivit unui amplu studiu preliminar ale carui rezultate au fost prezentate in Statele Unite.

In Statele Unite, avantul rapid al tigarilor electronice a declansat panica in randul autoritatilor sanitare. In liceele americane, numarul elevilor care folosesc tigari electronice a crescut cu 78% in 2018 in raport cu 2017.

Tigarile electronice nu contin multe dintre substantele cancerigene prezente in tigaretele traditionale, insa anumiti cercetatori si experti din domeniul sanatatii publice isi pun intrebari legate de eventualele consecinte provocate de incalzirea la temperatura ridicata a produselor continute in cartusele lichide ale tigarilor electronice, dincolo de capacitatea cunoscuta a nicotinei de a genera dependenta.

In noul studiu, oamenii de stiinta au analizat chestionarele completate de aproape 100.000 de persoane si care le-au fost prezentate de Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite in 2014, 2016 si 2017.

Rata de producere a crizelor cardiace a fost cu 34% mai mare la utilizatorii de tigari electronice in comparatie cu persoanele care nu folosesc aceste produse, dupa eliminarea factorilor de risc legati de varsta, sex, IMC (Indicele de masa corporala), colesterol, tensiune arteriala si istoricul familial in privinta fumatului.

In cazul maladiilor arteriale, cresterea a fost de 25%, iar pentru depresie si anxietate de 55%.

„Pana in prezent, cunosteam putine lucruri despre evenimentele cardiovasculare legate de utilizarea tigaretelor electronice”, a declarat medicul Mohinder Vindhyal, profesor la Universitatea Kansas si autorul principal al studiului. „Aceste date trebuie sa fie un semnal de alarma si sa declanseze actiuni si o constientizare a pericolelor provocate de tigarile electronice”, a adaugat el.

Datele arata, de asemenea, ca riscul existent la fumatorii de tutun, comparat cu cel asociat non-fumatorilor, este inca si mai mare.

Acest gen de studii au un pur rol de observare si nu dovedesc ca utilizarea tigarilor electronice declanseaza maladii cardiovasculare; cercetatorii nu au descoperit, de altfel, un mecanism biologic in acest domeniu. Alte studii ulterioare, care vor monitoriza starea de sanatate a utilizatorilor de tigari electronice pe termen lung, vor fi necesare pentru a reusi o astfel de descoperire.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *