Scrie...

CARIERA

Gafele care pot compromite un interviu de angajare

Share

Conducerile unor companii au dezvaluit gafele si greselile cele mai frecvente la interviul pentru ocuparea unui loc de munca pe care candidatii le-au facut din cauza stresului, presiunii sau a emotiilor si al caror rezultat a fost fatal.

Intre cazurile cele mai extreme se afla imbratisarea din prea multa bucurie a persoanei evaluatoare, povestirea aventurilor extraconjugale…

Interviurile pentru ocuparea unui post au fost mereu o tema de discutie cu privire la care se dau sfaturi de care trebuie sa se tina cont pentru a avea sanse mai mari de reusita. CareerBuilder a realizat un sondaj intre 2.400 de angajatori din SUA pentru a-i intreba, nu doar despre greselile comise, ci si despre gafele cele mai frecvente pe care le fac aspirantii la angajare, informeaza portalul Tendencias21.net.

Potrivit acestui sondaj, 71% dintre angajatori considera ca greseala cea mai frecventa pentru care este respins un candidat este pentru ca raspunde la telefon, ori trimite SMS; 69% considera ca nu vin imbracati corespunzator, alti 69% pentru ca se arata dezinteresati, 66%, pentru prezenta aroganta; 63% pentru faptul ca vorbesc negativ despre precedentul loc de munca, 59% pentru ca mesteca guma, 35% pentru raspunsuri care nu sunt la obiect; iar 32% pentru intrebari nepotrivite.

Cele mai grave si mai ciudate gafe comise printre cei chemati la interviu: prezentarea unei liste cu ceea ce il deranjeaza la fostul sef, imbratisarea la sfarsitul interviului a persoanei evaluatoare, consumarea tuturor bomboanelor oferite in timp ce raspund la intrebari, denigrarea constanta a partenerului de viata, suflarea zgomotoasa a nasului in batista, prezentarea unei copii falsificate a diplomei universitare in care numele este evident modificat, marturisirea aventurilor de la fostul loc de munca, aruncarea la gunoi a unei cutii de bere inainte de a intra la interviu si a-l intreba pe cel de la receptie: „Cat mai astept?”

Sunt greseli care de multe ori nu se fac in mod intentionat si care care nu spun multe despre esenta unei persoane sau despre capacitatile sale de munca, dar care din cauza emotiilor pot interveni in momentul interviului si de care persoana in chestiune nu este constienta ca le face. Problema este ca odata facuta aceasta greseala in fata persoanei care evalueaza intalnirea cu greu mai exista cale de intoarcere.

Candidatii la un loc de munca trebuie sa tina cont de cateva sfaturi esentiale:

* Sa manifeste o fire pozitiva, chiar daca gasirea unui loc de munca este dificila si frustranta.

* Sa se pregateasca in prealabil si sa obtina informatii despre companie inainte de a asista la interviu.

* Sa mentina un nivel profesional ridicat, chiar daca interviul se desfasoara intr-un cadru neprotocolar. Sa nu se axeze asupra problemelor personale si sa-si „vanda” abilitatile profesionale.

* Sa se obisnuiasca cu intrebarile inainte de a asista la un interviu, astfel incat emotiile sa fie cat mai mici.

* Sa fie sincer. Daca nu stie o intrebare sa recunoasca, in loc sa incerce sa ghiceasca si sa dea raspunsuri gresite.

Nu exista niciun sfat care sa garanteze succesul, dar o buna pregatire prealabila, franchetea, expunerea motivatiilor si a abilitatilor sunt cateva din atuuri pentru a se prezenta bine la un interviu.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *