Se crede că, fiind naturale, toate plantele sunt sigure pentru sănătate și nu au efecte adverse. Foarte des însă, plantele pot interacționa cu medicamentele luate și pot duce la apariția unor simptome caracteristice interacțiunilor medicamentoase. Experții trag un semnal de alarmă asupra faptului că „natural” nu înseamnă întotdeauna sigur.
Medicamentele administrate pe cale orală călătoresc prin sistemul digestiv în același mod cu orice plantă consumată.
Atunci când un medicament este amestecat cu o plantă, fiecare poate modifica modul în care organismul o metabolizează pe cealaltă.
Astfel, unele plante pot crește sau pot scădea acțiunea unui medicament.
Iată câteva exemple:
Păducelul, cunoscut ca fiind eficient în reducerea atacurilor de angină, în scăderea tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului, nu ar trebui să fie luat cu Lanoxin (digoxina), medicament prescris pentru foarte multe boli cardiace.
Această combinație poate reduce foarte mult frecvența cardiacă și poate duce la insuficiență cardiacă.
Ginsengul poate crește tensiunea arterială, fiind periculos pentru cei care încearcă să mențină tensiunea arterială sub control.
Ginsengul, usturoiul sau suplimentele care conțin ghimbir, atunci când sunt luate împreună cu medicamente anticoagulante, ca de exemplu Warfarin (Coumadin), pot provoca episoade de sângerare.
Coumadin este un medicament foarte puternic, care lasă prea puțin loc pentru erori, iar pacienții care îl iau nu ar trebui să ia orice alt medicament sau remediu înainte de a consulta un cadru medical calificat.
În cazuri rare, ginsengul poate suprastimula, ducând la insomnie. Consumul de cofeină cu ginseng crește riscul de hiperstimulare și tulburări gastro-intestinale.
Utilizarea pe termen lung de ginseng poate provoca anomalii menstruale și sensibilitate a sânilor la unele femei. Ginsengul nu este recomandat pentru femeile gravide sau care alăptează.
Capsulele de usturoi combinate cu medicamentele indicate în diabetul zaharat pot provoca o scădere periculoasă a zaharurilor din sânge.
Unele persoane care sunt sensibile la usturoi pot experimenta arsuri la stomac și flatulență. Usturoiul are proprietăți anticoagulante.
Trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră dacă luați medicamente anticoagulante.
Sunătoarea este o plantă populară utilizată pentru tratamentul depresiei ușoare.
Substanța activă din sunătoare este hipericin, subsanță ce exercită o influență asupra creierului, ca unele antidepresive majore.
Amestecarea acestor antidepresive cu alimente bogate în tiramină, un aminoacid, produce unul dintre cele mai dramatice și periculoase interacțiuni aliment-medicament.
Alimentele bogate în tiramină sunt brânza, ficatul de pui, drojdia, sosul de soia și berea.
Salcia albă, o plantă utilizată în mod tradițional pentru febră, dureri de cap, dureri reumatice poate duce la iritații gastro-intestinale, dacă este utilizată pentru o perioadă lungă de timp.
Aceasta prezintă reacții similare ca aspirina (aspirina este derivat din salcie albă). Utilizarea pe termen lung poate duce la ulcere gastrice.
Citește și Uleiul de cătină, recomandat în tratarea arsurilor