Iertarea ne face mai fericiți – sau nu? Un curent de gândire recent spune că un astfel de comportament, iertător, în orice situații, poate afecta negativ psihicul.
Unul dintre primele lucruri pe care le-am învățat cu toții din copilărie a fost să ne cerem scuze și să iertăm.
Femeile, în mod special, pot acumula destul de multă frustrare datorită unui astfel de comportament.
Dar acum, o nouă școală de gândire sugerează că acest tip de echilibru poate fi rău pentru sănătate și că iertarea repetată a oamenilor îi determină să greșească din nou și să ne producă și mai multă suferință.
Jaanne Safer, psiholog american, avocat al noului curent de gândire, consideră că: „să nu fii onest în legătură cu ceea ce simți nu face decât să-ți distrugă relațiile. Este fals și dăunător din punct de vedere emoțional să trecem cu vederea comportamentul greșit al altora față de noi”.
Rezultatele unui studiu recent realizat în cadrul Universității din Tennessee adaugă și mai multă greutate acestor afirmații.
Cupluri formate de puțin timp au fost întrebate cum reacționează la greșelile partenerilor, dacă au ales să ierte sau dacă au preferat să discute, chiar să se certe în legătură cu cele întâmplate.
În cazul celor iertători, s-a văzut că riscul ca acel comportament să se repete a fost foarte mare. Ceilalți au înțeles că greșelile lor au avut un impact negativ asupra lor.
În circumstanțele corecte, iertarea poate fi benefică pentru psihic.
Unele studii au arătat că iertarea reduce furia, ostilitatea, depresia și anxietatea.
Iertarea nu înseamnă însă să fim toleranți față de comportamentul abuziv al unei persoane.
Într-o relație, iertarea este importantă, dar există situații în care acest comportament nu ar trebui să existe, cum ar fi violența.