Scrie...

CARIERA

Lasi de la tine sau rabufnesti?

Share

Iertarea ne face mai fericiti – sau nu? Un curent de gandire recent spune ca un astfel de comportament, iertator, in orice situatii, poate afecta negativ psihicul.

Unul dintre primele lucruri pe care le-am invatat cu totii din copilarie a fost sa ne cerem scuze si sa iertam. Femeile, in mod special, pot acumula destul de multa frustrare datorita unui astfel de comportament. Dar acum, o noua scoala de gandire sugereaza ca acest tip de echilibru poate fi rau pentru sanatate si ca iertarea repetata a oamenilor ii determina sa greseasca din nou si sa ne produca si mai multa suferinta.

Jaanne Safer, psiholog american, avocat al noului curent de gandire, considera ca: „sa nu fii onest in legatura cu ceea ce simti nu face decat sa-ti distruga relatiile. Este fals si daunator din punct de vedere emotional sa trecem cu vederea comportamentul gresit al altora fata de noi”.

Rezultatele unui studiu recent realizat in cadrul Universitatii din Tennessee adauga si mai multa greutate acestor afirmatii. Cupluri formate de putin timp au fost intrebate cum reactioneaza la greselile partenerilor, daca au ales sa ierte sau daca au preferat sa discute, chiar sa se certe in legatura cu cele intamplate. in cazul celor iertatori, s-a vazut ca riscul ca acel comportament sa se repete a fost foarte mare. Ceilalti au inteles ca greselile lor au avut un impact negativ asupra lor.

In circumstantele corecte, iertarea poate fi benefica pentru psihic. Unele studii au aratat ca iertarea reduce furia, ostilitatea, depresia si anxietatea. Iertarea nu inseamna insa sa fim toleranti fata de comportamentul abuziv al unei persoane. intr-o relatie, iertarea este importanta, dar exista situatii in care acest comportament nu ar trebui sa existe, cum ar fi violenta.

 

Tag
Articolul anterior

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *