Trecerea timpului este inevitabilă. Aceasta își pune amprenta pe toată ființa noastră în diferite moduri, adunând expresii ale îmbătrânirii celulare, ale defectelor sumate în procesele metabolice, precum și expresii ale alegerilor noastre (fumat, alcool, alte toxice).
Îmbătrânirea aspectului facial este un aspect inevitabil, manifestându-se prin acumularea ridurilor de expresie la nivelul frunții (riduri transversale și/sau intersprâncenare), la nivelul ochilor (coada ochilor – laba de gască sau pungile suborbitare), a pliurilor de la colțurile gurii.
Acestora li se adaugă pierderea de volum a obrajilor și tendința de ștergere și ptoză a acestora, precum și ptoza tegumentului facial în ansamblu, cu formarea de pliuri și cute la nivelul segmentului inferior al feței.
În ansamblu, totul poate fi caracterizat printr-un singur termen: BĂTRÂNEȚE.
Această descoperire determină, în funcție de personalitate, o reacție furibundă, care va conduce la apelarea la o avalanșă de remedii cosmetice. Atunci când acestea își vor dovedi incapacitatea de a întoarce timpul înapoi, pasul care urmează va include părerea unei esteticiene.
De multe ori, propunerea în aceste cazuri este: LIFTINGUL FACIAL.
Liftingul facial este o procedură chirurgicală care are ca scop eliminarea excesului tegumentar facial, repoziționarea sistemului musculoaponevrotic al feței, cu eliminarea ridurilor de la nivelul obrazului, frunții și gâtului.
Intervenția se realizează sub anestezie generală sau anestezie loco-regională cu potențare. Durează cca 3-5 ore.
Pentru corecția globală a excesului tegumentar al feței, calea de abord (inciziile) se efectuează în regiunea temporală, preauricular (în fața urechii), retroauricular (în spatele urechii) și în regiunea piloasă (cu păr) retroauriculară, zone care permit disimularea cicatricilor.
Suspendarea și plicatura fasciomusculară a gâtului se realizează în timpul intervenției, pe aceeași incizie sau prin abord submentonier (sub barbă).
Sutura tegumentară este efectuată cu respectarea acelor detalii tehnice chirurgicale ce permit obținerea unor cicatrici fine la nivel periauricular.
Spitalizarea durează 24 – 48 de ore, îngrijirile post-operatorii durează cca 30 zile.
În perioada postoperatorie imediată, antibioterapia, tratamentul antiinflamator și aplicațiile reci sunt necesare în primele 5-7 zile.
Pentru 14 zile se va purta continuu un sistem de contenție, elastic. Firele de sutură se suprimă la 10-14 zile postoperator, când se elimină pansamentul compresiv.
Se recomandă pe perioada tratamentului repausul mimicii. în primele 72 ore se produce edem moderat a zonelor operate după care urmează resorbția edemelor începând cu ziua a 3-a.
Echimozele (vanataile) ce pot apărea în primele zile pot dura circa 14 zile. Postoperator, durerile sunt minime și cedează la tratament.
Tranzitor, anestezia feței este prezentă postoperator. Se recomandă evitarea expunerilor la soare în primele 3 luni, menținerea contenției elastice minim 14 zile și apoi intermitent până la 1 lună.
Se vor evita procedurile cosmetice postoperator cca 1 lună. Activitatea socială și profesională se poate relua dupa circa 3 săptămâni de zile.
Prin reducerea excesului și suspendarea elementelor musculoaponevrotice faciale, pacientul va câștiga un aspect mai tonic al trăsăturilor. Astfel, pacientul poate să arate mai tânăr cu 10-15 ani.
Competitiv cu aceasta, liftingul volumetric (procedura miniinvazivă), care utilizează materiale implantabile, resorbabile în timp și care corectează aspectele îmbătrânirii faciale, câștigă tot mai mult teren.
Intervenția se poate realiza sub anestezie generală sau loco-regională. De cele mai multe ori anestezia generală urmărește doar confortul pacientului.
Procedura se realizează prin mici incizii dispuse în regiunea piloasă a capului, prin intermediul cărora sunt dispuse benzile de suspensie care apoi sunt ancorate în noua poziție.
Prin acestea se realizează suspensia tegumentului și sistemului musculo-aponevrotic al feței, redând aspectul tânăr al faciesului. Recuperarea după această procedură durează 4-7 zile, iar efectul devine remarcabil după aproximativ o lună. Riscurile metodei sunt minime.
Abordarea modernă a tratamentelor estetice ale feței a evoluat spre utilizarea progresivă a unor metode ne- sau minim invazive, tratamente injectabile, cure repetate, asociate, de variate procedee, care să conducă la obținerea unor rezultate estetice cât mai bune cu minimum de afect pentru pacient, dar și cu cicatrici minime.
În opinia noastră, întreținerea aspectului facial trebuie să urmeze câteva etape:
Prevenția ridurilor de expresie utilizând în principal Botox, dar și peeling-ul facial, tratamente injectabile cu aminoacizi și/sau acid hialuronic.
Momentul acestor tratamente este generic încadrat în perioada 30-45 ani, când modificările incipiente pot fi stopate, efectul tratamentelor fiind mult mai mare.
În perioada 40-55 ani corecțiile ptozei faciale și a pierderilor de volum ale feței sunt cele care predomină, având în centrul atenției liftingul volumetric și ridectomiile.
Liftingul facial chirurgical își găsește locul după vârsta de 55 ani, în special la persoanele la care eficiența metodelor descrise anterior a fost insuficientă.
Urmarea unui tratament periodic sub îndrumarea atentă a unui estetician cu experiență poate depăși acele limite de timp menționate anterior și poate menține aspectul facial pentru o perioadă lungă de timp.
dr Lucian Popa, medic primar chirurgie plastică, reconstructivă și estetică
Iași
0745.634.684
lucpopa@yahoo.com
Citește și Cum puteţi evita somnolenţa de după masă?