Scrie...

CARIERA

Miscarea si activitatea intelectuala

Share

Prin practicarea unei activitati fizice, creierul se pregateste mai bine pentru o sarcina intelectuala.

Studiile asupra binefacerilor miscarii asupra functionarii creierului s-au concentrat pana acum pe adulti si indeosebi pe varstnici. O echipa de la Universitatea din Montreal s-a ocupat de copii, scrie passionsante.be.

Cercetatorii si-au pus intrebarea daca activitatea fizica duce la imbunatatirea activitatii intelectuale. Intr-un prim experiment, s-au facut electroencefalograme ((EEG) la circa 10 baieti de la 9 la 11 ani inainte si dupa o sedinta de o jumatate de ora de mers pe bicicleta stationara, in ritm moderat. „Am observat cresterea undelor rapide, ca la trezirea din somn, fenomenul durand cateva zeci de minute”, arata unul din autorii studiului.

In cadrul unui al doilea test, circa 30 de baieti si fete intre 8 si 11 ani au mers si ei pe bicicleta stationara si au fost supusi apoi unui exercitiu de memorare, activitatea lor cerebrala fiind monitorizata. Zona asociata cu „memoria de lucru” (prelucrarea si mentinerea pe termen scurt a informatiilor) inregistra o activitate crescuta, cu marirea amplitudinii undelor respective. Procesul este si el atribuit unei atentii mai mari.12

Efectul imediat al activitatii fizice s-ar explica prin schimbari in metabolismul neurotransmitatorilor, care se traduc printr-o accentuare a capacitatilor de atentie si invatare. Asa ca elevii ar trebui sa retina ca le-ar prinde bine putina miscare inainte sa inceapa sa faca temele, incheie passionsante.be.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *