Psoriazisul este o dermatoză inflamatorie cronică, care apare pe un teren predispozant determinat genetic, cu perturbări imunologice, frecvent sub acțiunea unor factori declanșatori de mediu și interni, caracterizată prin:
– plăci eritemato-scuamoase bine delimitate, cu localizarea topografică cea mai tipică pe coate, genunchi și scalp;
– erupția odată apărută evoluează cronic recurent toată viața; plăcile eruptive se pot remite spontan sau sub tratament; odată cu înaintarea în vârsta perioadele de remisiune completă se scurtează până la dispariție;
– se asociază frecvent cu reumatisme cronice (artropatia psoriazică).
Importanța medico-socială
Psoriazisul are o prevalență între 1 – 2% în populația României (estimativ).
Debutul psoriazisului are loc, în majoritatea cazurilor, la vârsta de maximă activitate, între 20 și 40 de ani, cu importante consecințe economice, sociale și psihologice pentru persoanele afectate.
Boala are un impact major asupra calității vieții, comparabil cu cel produs de diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, artrită, cancer, depresie.
Criterii de diagnostic
Simptome și semne clinice esențiale ale psoriazisului:
– plăci eritematoase de dimensiuni și forme variate, bine delimitate, acoperite de scuame abundente, albe, lamelare, multistratificate, care se detașează cu ușurință spontan sau prin grataj;
– topografia : primele erupții apar tipic pe zone de extensie (coate, genunchi, scalp), dar alte erupții pot continua să apară în orice altă zonă corporală, inclusiv marile pliuri, palmo-plantar, rar pe față și excepțional pe mucoasa genitală sau bucală;
– subiectiv, erupția poate fi asimptomatică sau însoțită de prurit de la moderat la insuportabil, de la caz la caz;
– factori declanșatori/agravanți: stres psihic major, abuz de alcool sau/și fumat, boli infecțioase intercurente (la copii în special angina acută streptococică), traumatisme cutanate (plăgi, arsuri etc ), factori iatrogeni (beta-blocantele, preparatele cu Litiu, indometacina etc ), infecția HIV/SIDA, agravarea unor boli interne (diabet zaharat, ciroza hepatică, insuficiența cardiacă etc) și pentru 10% din cazuri expunerea solară (psoriazisul fotoagravabil).
Observație : diagnosticul pozitiv este pus în principal pe baza aspectului clinic!
Citește și Atenție la bolile pe care le puteți face în somn
Explorări diagnostice
Minimale
– VSH, hemoleucograma, glicemie, uree, creatinina, TGO, TGP, acid uric, colesterol, lipide, trigliceride, ASLO
– exudat faringian
– examen sumar de urină
– examen micologic pentru unghiile distrofic.
Opționale
– biopsie cutanată pentru cazurile atipice sau inițiere tratament cu agenți biologici
– în vederea inițierii terapiilor biologice de rezervă: teste HIV (SIDA), teste serologice pentru sifilis (VDRL și TPHA), markeri pentru hepatitele cronice cu virus hepatitic B (AgHBs) și virus hepatitic C (Ac anti – HCV), pentru excluderea unei eventuale tuberculoze asociate i.d.r. la PPD și Rx-grafie pulmonară
– pentru psoriazisul artropatic: factorul reumatoid (reacțiile Waaler-Rose și Latex) și Rx-grafii ale articulațiilor afectate.
Forme clinice și complicații
1) Psoriazis vulgar: prezintă erupții cutanate tipice
2) Psoriazis ungheal: prezintă modificări distrofice ale unghiilor
3) Psoriazis artropatic: prezintă aspect cutanat de psoriazis vulgar sau psoriazis pustulos sau psoriazis ungheal la care se asociază una sau mai multe din următoarele forme de artrită:
– a micilor articulații, de tip poliartrită reumatoidă, în mod constant seronegativă pentru factorul reumatoid;
– a marilor articulații (umăr, coate, genunchi sau articulațiile sacro-iliace și intervertebrale, ultimele două situații imitând o spondilită anchilopoietică, caracteristică fiind afectarea articulară asimetrică și meteorosensibilitatea).
Observație : psoriazisul artropatic necesită colaborarea terapeutică cu specialistul reumatolog!
4) Psoriazis eritrodermic: reprezintă orice formă clinică de psoriazis extins peste 90% din aria corporală, cu posibila alterare a stării generale.
5) Psoriazis pustulos: se manifestă prin pete, mai rar plăci eritematoase difuz delimitate cu numeroase pustule sterile pe suprafața lor, pustule cu tendință de agregare. În funcție de extensia cutanată, se descriu mai multe variante:
– acrodermatita continuă Hallopeau – numai la degetele mâinilor
– palmo-plantar Barber – pe mâini și picioare
– inelar Bloch-Lapiere – pe trunchi sau membre, cu dispoziție aproximativ inelară
– generalizat Zumbush – echivalent cu o eritrodermie cu pustule, generalizată pe tot corpul, asociată cu alterarea gravă a stării generale.