Oamenii de știință au descoperit că până la o treime din greutatea pernei pe care dormim poate fi reprezentată de piele moartă, gâze și fecalele acestora.
Pernele devin astfel medii ideale de înmulțire a bacteriilor care provoacă gripă, vărsat de vânt sau chiar lepră, scrie dailymail.co.uk.
În timp ce unele dintre gâzele periculoase pot fi găsite numai în pernele din spitale, altele își pot face cuiburile în pernele din locuința fiecăruia, spune medicul Arthur Tucker, care a studiat sute de perne folosite de pacienți în spitale.
Testele au arătat niveluri ridicate de contaminare la exteriorul pernelor, iar în unele cazuri și în interiorul acestora.
Unele dintre perne erau contaminate cu bacteria E.coli sau germeni care provoacă infecții respiratorii și urinare.
Multe dintre pernele din spitale aveau mai mult de un milion de stafilococi care produc infecții severe la persoanele cu sistemul imunitar slăbit pe un milimetru de material.
Medicul Arthur Tucker avertizează că schimbarea feței de pernă nu este suficientă pentru a ne proteja de bacterii.
„Oamenii pun o față de pernă care arată și miroase frumos, dar de fapt învelesc în ea ceva cu adevărat dăunător”, spune medicul.
Medicii au dat și câteva sfaturi pentru protejarea de posibilele infecții provocate de microbii din perne:
* dacă suferiți de alergii ar trebui să folosiți perne sintetice și să le acoperiți cu fețe de pernă anti-alergeni;
* distrugeți gâzele spălând pernele regulat la o temperatură de 60 de grade sau punându-le în congelator pentru 24 de ore;
* spălați pernele o dată la trei luni, folosind o cantitate mică de detergent și clătindu-le de două ori;
* în zilele călduroase și însorite de vară întindeți pernele afară, să se usuce; bacteriile și fungii mor în mediile uscate.
Citește și Angajații din tura de noapte, predispuși la SARS-CoV-2