8.000 de minute, adică aproximativ 6 zile pe an, își critică femeile din Marea Britanie soții.
Cele mai mari nemulțumiri ale englezoaicelor sunt cauzate de „proastele obiceiuri” ale soților lor, de refuzul acestora de a le ajuta la gospodărie, precum și de „frica” lor față de medici.
Curios este că 87 % dintre britanice consideră critica singurul mijloc de a-i determina pe bărbați să spele farfuriile, de exemplu.
În Rusia, potrivit sociologilor, femeile își critică mult mai des soții. Pe primul loc al nemulțumirilor se situează în cazul rusoaicelor salariul mic al soțului, locul doi fiind ocupat de diversele vicii ale bărbaților, în special alcoolismul.
Cu toate acestea, cel mai prost mijloc de a îndrepta aceste lucruri îl reprezintă „discuțiile educative”, atenționează experții.
Desigur, unele nemulțumiri ale femeilor din Marea Britanie legate de soții lor sunt actuale și pentru Rusia.
Cu toate acestea, notează cotidianul Novaie Izvestia, o „particularitate națională” a rusoaicelor este de a-și arăta nemulțumirea în legătură cu salariile mici ale soților.
„În străinătate, un om leneș nu este considerat un membru deplin al societății și nu poate beneficia de un statut social normal.
În Rusia, însă, atitudinea față de lene este una tolerantă, fiind o particularitate a mentalității ruse, cultivată de basme, de povești despre oameni care se îmbogățesc fără niciun efort”, explică președintele Asociației sexologilor din Rusia, Dilia Enikeeva.
„La aceasta se mai adaugă și infantilismul bărbaților, convingerea lor că sunt deosebiți.
Ei nu doresc, pe timp de criză, să lucreze pe bani mai puțini, considerând acest lucru sub demnitatea lor”, adaugă Enikeeva.
Pe locul doi în nemulțumirile rusoaicelor se află patima soților pentru alcool. Dimpotrivă, soțiile rusoaice par să nu aibă nimic împotriva fumatului.
În schimb, ele sunt la fel de nemulțumite atunci când soții lor petrec prea mult timp în fața calculatorului.
O trăsătură distinctivă a soțiilor din Rusia este perseverența lor de a păstra relația chiar și atunci când aceasta a devenit una „masochistă”, continuă Novaie Izvestia.
Divorțul continuă să fie considerat în Rusia ceva rușinos și de aceea rusoaicele „cară în spate” soți trântori și alcoolici.
Iar pentru a compensa stresul și disconfortul psihologic cauzat de un asemenea „parteneriat”, rusoaicele își varsă furia pe soți.
„Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că rusoaicele se subapreciază, consideră că nu merită ceva mai bun și că dacă divorțează vor rămâne singure.
Multe femei au fost educate în familii conflictuale sau incomplete și s-au obișnuit cu sintagma bărbații sunt porci”, explică Enikeeva.
În afara de aceasta, în Rusia se cultivă spiritul de sacrificiu al femeilor, se face propagandă unor calități lipsite de feminitate.
De aceea, rusoaicele protejează cu pieptul lor mare soțul alcoolic și copiii, asumându-și îndatoriri bărbătești.
Bărbații britanici s-au dovedit mai maleabili decât cei ruși. Peste 50 % dintre britanici nu rezistă nicio ora criticilor soțiilor și le îndeplinesc până la urmă solicitările.
Bărbații ruși, însă, sunt tentați să rezolve problema radical: tac o perioadă, iar atunci când reproșurile se înmulțesc – pur și simplu pleacă din familie.
„Critica, mai ales în prezența persoanelor străine, nu-i stimulează deloc pe bărbați să-și schimbe comportamentul.
Mai degrabă, un leneș înveterat își va găsi o altă femeie, pentru care va fi rege“, este de părere Enikeeva, subliniind că metoda stimulării indirecte este mult mai bună decât critica neiertătoare.
Citește și 8 trucuri pe care toate femeile trebuie să le știe