Cercetătorii au descoperit că organismele se reproduc încrucișat, mai degrabă decât asexuat, pentru că acest fel de înmulțire ține la distanță atacurile paraziților.
Constatările vin în sprijinul teoriei evoluționiste, în care din două organisme rezultă un pui cu un cod genetic nou, mult mai rezistent.
Se pare că din amestecul fondului genetic de la două organisme rezultă un pui cu un cod genetic nou, mult mai rezistent la atacurile paraziților.
Fertilizarea încrucișată ajută organismele să se înarmeze împotriva bacteriilor și paraziților de tot felul, informează BBC News.
Potrivit unui studiu publicat în Science, sexul dă viermilor puterea de a lupta împotriva paraziților.
Viermii forțați să se reproducă asexuat au fost doborâți de o bacterie infecțioasă și au murit.
Cercetătorii spun că rezultatele sunt dovada cea mai convingătoare până în prezent pentru o teorie cheie în biologia evoluționistă.
Teoria susține că sexul a evoluat pentru că permite organismelor să-și împrospăteze fondul genetic în noi combinații care să țină departe atacurile paraziților.
Reproducerea asexuată – cea în care organismele își clonează propriul material genetic – are mai mult sens.
Organismul nu are nevoie să caute și să seducă un partener, să lupte pentru competiție sau să fie în pericol de a contracta tot felul de boli cu transmitere sexuală.
Mai mult, dat fiind că un organism a supraviețuit suficient de mult timp pentru a se reproduce, probabil are deja un material genetic bun, pregătit pentru înmulțire.
De ce să riște să „dilueze” acest material curat cu genele necunoscute de la un alt organism?
Cu toate acestea, sexul există. Majoritatea plantelor și animalelor se reproduc în acest fel.