La fel cum determină căderea frunzelor, toamna provoacă şi căderea părului. Oamenii de ştiinţă suedezi au indicat că în această perioadă a anului se pierd cele mai multe fire de păr…
Studiul, publicat în revista Dermatology, a fost efectuat pe un 800 de femei sănătoase, timp de 6 ani. Concluzia: femeile studiate au pierdut cele mai multe fire de păr în lunile de toamnă.
Firul de păr are nevoie de 2-6 ani pentru a creşte. În orice moment al vieţii, 90% dintre firele de păr cresc, iar restul de 10% sunt într-un moment de repaos, care durează între 2 şi 6 luni, înainte de a cădea.
Cercetătorii suedezi au descoperit că femeile au cea mai mare masă de păr în repaos în luna iulie. Acest repaos se termină după 100 de zile, cu aproximaţie, ceea ce ne duce în octombrie!
Toamna nu reprezintă, însă, singura cauză a căderii părului. „Firelele de păr sunt un barometru incredibil de sensibil”, explică Gleen Lyons pentru Daily Mail. „După măduva osoasă, celulele din rădăcina firului de păr sunt cele care se reînoiesc cel mai repede. Cu alte cuvinte, părul este primul care începe să sufere atunci când corpul nostru se confruntă cu probleme”, mai spune Lyons.
Daily Mail a realizat o trecere în revistă a cauzelor care pot duce la căderea părului:
Medicamentele
Numeroase tratamente medicamentoase pot genera alopecie. Cele mai multe dintre medicamente au trecut în prospect dacă prezintă ca efect secundar căderea părului.
Lipsa de fier
La femeile care nu au ajuns la menopauză, cauza cea mai frecventă a căderii părului este lipsa de fier. Feritina este importantă pentru creşterea sănătoasa a părului.
Ovar polichistic
Cea de-a doua cauză a căderii părului la femei este sindromul ovarului polichistic. Procentul de testosteron creşte, iar acest lucru poate duce la o creştere a pilozitaţii pe corp şi la o cădere importantă a părului. Anumite contraceptive pot contribui, şi ele, la căderea în exces a părului.
Un regim strict
Anumite regimuri alimentare pot provoca o diminuare considerabilă a energiei organismului. În aceste situaţii, creierul şi organele vitale acaparează energia existentă, în detrimentul masei capilare.
Probleme cu tiroida
Întregul organism este dereglat şi, în mod firesc, şi ciclul de creştere al părului este perturbat.
Obezitatea
Un nivel crescut al insulinei poate duce la o creştere a procentului de testosteron, care s-a văzut mai sus ce efect poate avea asupra părului.
Stresul
Există tratamente care vă pot ajuta să învingeţi stresul, dar şi să opriţi căderea părului. Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre aceste probleme.
Citește și Cel mai bun regenerator al organismului