Germenii de grâu conțin substanțele cele mai prețioase și mai vitalizante din bobul de grâu: produși fosfatați ușor asimilabili, săruri minerale (de fier și mai ales de magneziu – 40 mg la 100 g germeni), proteine complete, oligoelemente și numeroase vitamine (A, B1, B2, C, E, PP).
Compoziția germenului de grâu constituie una dintre cele mai bune surse naturale de fier, magneziu, proteine rare, vitamine B și E. Pe lângă vitaminele descrise, mai conține cantități însemnate de vitamina C. Grâul germinat este un aliment echilibrant, pe care ar trebui sa-l consumam în fiecare zi, fiind un regenerator nemedicamentos al tuturor funcțiilor organismului.
Modul de obținere a grâului germinat este foarte simplu. Într-un vas, se pune un strat de grâu a cărui grosime să nu depășească 1-2 cm, peste care se toarnă apă de izvor fără ca aceasta să depășească nivelul grâului. Se păstrează la temperatura camerei 2-3 zile, până când din boabele de grâu ies germenii verzi.
Cel mai bun grâu germinat pentru consum este atunci când germenii nu depășesc 1 mm, iar culoarea lor este un verde mai deschis.