Efectele curative pe care consumul moderat de vin le poate avea asupra organismului au fost evidențiate pentru prima oară în Franța, unde s-a observat că locuitorii din Bordeaux (consumatori de vin de la vârste fragede), deși au aceeași alimentație ca ceilalți locuitori ai acestei țări, trăiesc mai mult și sunt mai inteligenți.
Studii numeroase au demonstrat o multitudine de efecte benefice ale vinului. Astfel, consumul de vin are un efect protector asupra membranei neuronale, din acest motiv el folosindu-se pentru ameliorarea simptomelor maladiei Alzheimer.
La nivel cerebral, consumul de vin duce la deschiderea sinapselor (crescând coeficientul de inteligență), este potrivit pentru îmbunătățirea proceselor cognitive (în tratarea celor care suferă de afazie sau dificultăți de vorbire), acționând benefic asupra neurocomunicatorilor și având un efect psihoterapeutic în tratarea depresiilor. Nu în ultimul rand, vinul este un puternic afrodisiac și un adjuvant în viața sexuală.
De asemenea, vinul încetinește procesul de îmbătrânire, are un efect nutritiv prin componenta energetică, are un efect anxiolitic (reduce anxietatea) și are și un efect ușor hipnotic (cei care au probleme cu somnul pot adormi mai ușor dacă beau seara un pahar de vin).
Pe lângă acestea, trebuie menționat rolul vinului în prevenirea sclerozării vaselor cerebrale și a celor sanguine, în diminuarea colesterolului rău, aducând astfel beneficii majore sistemului cardiovascular.
Trebuie reținut însă că efectele benefice la nivelul organismului apar doar din consumul moderat și nu din excesul de vin. Dacă vinul nu este consumat în cantități moderate și se face abuz, consecințele pot fi teribile.
Vinul poate duce la apariția epilepsiei, a alcoolismului acut, a demenței, la atrofia corpului calos ce unește cele două emisfere cerebrale și nu în ultimul rând, dacă este consumat în timpul sarcinii îi poate provoca copilului retard mintal.
Vinul roșu ar putea vindeca durerile de spate
Potrivit unei cercetări recente, o substanță din vinul roșu poate contribui la ameliorarea durerilor de spate. Compusul, numit resveratrol, încetinește procesul de degenerare a discurilor din interiorul coloanei vertebrale, relatează Daily Mail.
Cercetătorii americani au descoperit că injectarea substanței în locurile dureroase din regiunea spatelui oprea afectarea ulterioară a cartilajului de pe suprafața discurilor intervertebrale.
Până acum substanța a fost testată doar pe animale, dar se speră ca ingredientul minune din vinul roșu să ajute miile de persoane din lume care suferă de dureri de spate din cauza tasării discurilor coloanei vertebrale.
Citește și Stilul de viață sănătos ne prelungește viața